Создается Центр военной экологии

24.10.2001, 11:04

Для реализации правительственной программы реабилитации загрязненных территорий в Вооруженных Силах Украины создается Центр военной экологии. (укр.)

До 1 листопада, згідно з рішенням Міністра оборони України генерала армії України Олександра Кузьмука, в Збройних Силах буде створено Центр військової екології Міністерства оборони України. Однією із головних задач діяльності Центру є супроводження та реалізація Програми реабілітації територій, забруднених внаслідок військової діяльності, на 2002-2015 роки. Цей документ було затверджено Постановою уряду України в липні 2001 року.

Для реалізації Програми реабілітації забруднених територій профільний комітет Верховної Ради вніс пропозиції щодо виділення з бюджету України на наступний рік 11 млн. гривень. Завдяки коштам, які було виділено Міністерством оборони України в сумі 1,5 млн. гривень, вже в цьому році фахівці Управління начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Генерального штабу Збройних Сил України провели значний обсяг робіт щодо реалізації цієї Програми. Зокрема, згідно з договором з державним підприємством Міністерства оборони України "Центральний проектний інститут", планується провести загальне обстеження військового аеродрому в місті Дубно. За підсумками цієї роботи буде розроблено типову методику обстеження військових аеродромів.

Спільно з Головним управлінням ракетного палива та пального Тилу Міністерства оборони України розробляється система попередження забруднення грунтів та грунтових вод нафтопродуктами на складах і базах паливно-мастильних матеріалів. Створено мережу моніторингу поблизу військового аеродрому в місті Луцьк, що дасть можливість контролювати рух нафтопродуктів у грунтових водах та вести роботи по очищенню забрудненої території. Військові екологи також підтримують контакти з колегами з інших країн, зокрема, спільно з фахівцями Міністерства оборони Королівства Данія розпочато підготовку до екологічної паспортизації учбового центру Сухопутних військ Збройних Сил України (смт Дівічки).
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також