Евроздания на солнечных батареях

04.10.2001, 10:43

На днях в Одессе под эгидой ТАСIS состоялся семинар по проблемам использования солнечной энергии. (укр.)

За словами координатора проекту ТАСІС з розвитку нетрадиційної енергетики Ральфа Гольдмана, цей семінар - перший із п'яти, що будуть проведені протягом 2001-2002 років і передбачають обмін досвідом випуску та використання сонячних колекторів у Німеччині, Словаччині та інших країнах. Для прикладу: сумарна потужність введених у дію німецьких геліосистем становить 655 мегават, тобто в десять разів перевищує потужність Одеської ТЕЦ. Термін їх роботи, уточнив п. Гольдман, не менше 20 років, а ціна 1 квадратного метра сонячних батарей становить від 450 до 600 євро.

Поки що відчутної економії від геліосистем порівняно з використанням традиційних енергоресурсів, немає. Якщо не враховувати того, що відпадає потреба щороку завозити з-за кордону багато дорогих енергоносіїв. І ще на одну особливість звернув увагу координатор проекту TACIS: деякі будівельні компанії поки що неохоче вписують новітні геліоенергетичні системи у проекти житлових комплексів, санаторно-лікарняних споруд, студентських гуртожитків тощо. Однак на цьому наполягають керівники владних структур Франції, ФРН, Словаччини та інших держав, прагнучи витрачати якомога менше коштів та меншою мірою залежати від іноземних постачальників енергоресурсів. А якщо хтось із будівельних магнатів зволікає, як це було свого часу в столиці ФРН, то таких держава підганяє "законодавчою палицею". Після публічного застереження про розробку спеціального закону на підтримку геліоенергетики керівники берлінської будіндустрії негайно ініціювали й уклали угоду з міською владою про застосування у будівництві комбінованого енергозабезпечення - включно з геліоенергетичними системами.

Як вважає керівник Південноукраїнського центру розвитку сонячної енергетики Леонід Козловський, Україна повинна і спроможна налагодити випуск власних конкурентоздатних сонячних колекторів. Це можна зробити на колишніх оборонних підприємствах Харкова, Києва, Дніпропетровська. Уже випустило експериментальну партію сонячних батарей одеське підприємство "Нові технології", налагоджує складання колекторів фірма "Інтервіндоус". Перші геліоустановки для нагрівання води та забезпечення теплом приміщень уже функціонують на Одеському припортовому, лікеро-горілчаному заводах, у деяких санаторно-лікувальних закладах.
Михайло Аксанюк.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також