Закон "О связи" требует изменний

13.11.2001, 10:37

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта и связи рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о внесении изменений в закон "О связи". (укр.)

Цей законопроект був внесений народними депутатами Б. Беспалим, В. Бондаренком.

Законопроектом передбачається заборонити операторам зв'язку усіх форм власності встановлювати плату за вхідні телефонні сигнали для усіх видів телефонного зв'язку від стягування плати за незамовлену послугу зв'язку.

Автори законопроекту мотивують законодавчу ініціативу тим, що практика додаткової плати за вхідні телефонні сигнали (дзвінки), яку у ряді випадків встановлюють підприємства зв'язку, не є виправданою, оскільки абонентська плата за послуги телефонного зв'язку включає також і оплату вхідних сигналів. На думку авторів, "додаткова плата є допустимою для ініціатора розмови, але не для абонента, якому телефонують". Крім того, у світовій практиці, вважають автори документа, плата за вхідні дзвінки відсутня.

Частиною другою законопроекту передбачається встановлення плати за послуги місцевого телефонного зв'язку згідно з часовими тарифами за умови наявності у споживача лічильника обліку використаного часу, або в разі його відсутності - лише за письмовою заявою споживача.

Автори вважають, що споживачі послуг телефонного зв'язку мають право контролювати лічильники, якими обліковується час їхніх розмов, так само, як споживачі електроенергії, газу, води контролюють відповідні лічильники.

Кабінет Міністрів України, як констатується у поясненнях Комітету, не підтримав законопроект, "виходячи із юридичних, технологічних та економічних міркувань".

Головне науково-експертне управління Верховної Ради пропонує схвалити законодавчу ініціативу народних депутатів Б. Беспалого та В. Бондаренка, як таку, яка є соціально значущою і спрямована на захист прав споживачів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також