Для создания цивилизованной системы учета граждан

29.11.2001, 10:52

Председатель Комитета Верховной Рады по вопросам правовой политики Александр Задорожный инициировал повторное рассмотрение парламентом законопроекта о Государственном реестре физических лиц. Решением Конституционного Суда Украины 20 ноября 2001 года институт прописки признан неконституционным. (укр.)

Законопроект про Державний реєстр фізичних осіб, за словами О. Задорожнього, передбачає забезпечити непорушність конституційних прав громадян та врегулювати відносини, пов'язані з накопиченням персональних даних та їх використанням в інтересах захисту прав людини та національної безпеки держави. Створення такого реєстру, вважає голова Комітету, дозволить не лише вести облік населення, але і перевести на якісно новий рівень проведення виборів та інших масових заходів, сприятиме аналізу і прогнозуванню демографічних процесів у державі.

Згідно з законопроектом кожна фізична особа отримає можливість на безоплатній основі в короткі терміни одержувати інформацію про свої персональні дані. Створення Державного реєстру фізичних осіб "дозволить побудувати єдину, унікальну за своєю природою систему", в якій буде зібрано інформацію про громадян України.

Такий Реєстр, як вважають у Комітеті, дозволить значно зменшити час на пошук необхідної інформації.

Водночас, зазначає О. Задорожній, буде жорстко захищена конфіденційність інформації, а дані про національність, групу крові, резус-фактор, віросповідання, політичну належність будуть вноситись до реєстру лише за особистою письмовою вимогою фізичної особи.

"Прийняття законопроекту про Державний реєстр фізичних осіб дозволить у короткий термін здійснити перехід від радянської командно-адміністративної системи реєстрації до європейської системи повідомлення влади громадянами про місце свого проживання. Він стане ще одним кроком на шляху побудови в Україні правової держави", - вважає О. Задорожній.

Верховна Рада 5 липня цього року не підтримала законопроект про Державний реєстр фізичних осіб (автор О. Лавринович), яким пропонувалося ввести загальнонаціональний облік громадян за місцем проживання на замін прописки.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також