Украина осталась без "ножек Буша"

15.11.2001, 11:51

Импорт американской птицы в Украину временно приостановлен. Так "постановил" Государственный департамент ветеринарной медицины Украины. (укр.)

Пояснюючи таке сміливе рішення українським журналістам, керівник цього відомства Петро Вербицький розповів, в недавній поїздці до США, де фахівці Держветдепартаменту вивчали умови відгодівлі курей та технології переробки м'яса, залишилося багато нез'ясованих питань щодо вакцинації американських птахів, словом, ніхто з місцевих птахівників не захотів пояснити нашим контролерам, чим же тих курей колють. "Якщо птиця вакцинується проти тих хвороб, яких в Україні немає, ми заборонимо імпорт в Україну цієї продукції", - сказав Вербицький. Крім того, наші фахівці ще не з'ясували, чи підгодовують американці курей антибіотиками (нормами ж українського законодавства це заборонено, а отже, заборонено вживати й м'ясо "пеницилінової" птиці).

Спричинили ж тривогу наших ветеринарів 1800 тонн неякісної курятини, виявленої у вантажі, який пройшов із США в Одесу наприкінці вересня.

"Ми не ставимо мети інспектувати якийсь штат, йдеться винятково про запити до конкретних організацій, - каже Петро Вербицький і пояснює бажану схему роботи. - Підприємство, яке хоче торгувати птицею в Україні, звертається до нас, а ми за його рахунок висилаємо фахівця Держветслужби для перевірки постачальників м'яса саме цього конкретного підприємства". І додає: "Поки не отримаємо відповіді на свої запитання, імпорт м'яса птиці із США в Україну не допускатиметься. Про це департамент уже поставив до відома посольство США. А тим часом Сполучені Штати зараз - найбільший постачальник птиці в Україну.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також