Законопроект требует доработки

15.11.2001, 11:51

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления поручил рабочей группе доработать проект закона о выборах депутатов местных советов и сельских, поселковых, городских председателей с учетом высказанных Президентом Украины замечаний. (укр.)

Голова парламентського Комітету Юлій Йоффе поінформував, що до Комітету надійшов лист від Президента України. В ньому глава держави зауважив, що значна частина норм документа, на його думку, не відповідає Конституції України і міжнародно визнаним принципам місцевого самоврядування та запропонував народним депутатам замість нової редакції законопроекту внести відповідні зміни до чинного закону "Про вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів".

Профільний Комітет не підтримав цю пропозицію Президента. Однак, Комітет не прийняв конкретного рішення щодо єдиної системи виборів до місцевих рад.

Комітет підтвердив, що визначення системи виборів є політичним рішенням, яке повинна приймати Верховна Рада України. Комітет має намір запропонувати на розгляд парламенту три концепції виборчої системи:

- вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів проводити за мажоритарною системою, передбаченою чинним законом "Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" від 14 січня 1998 року;

- вибори депутатів сільських, селищних і міських (міст районного значення) рад проводити за мажоритарною системою. Вибори депутатів міських (міст республіканського АРК і обласного значення, міст Києва і Севастополя) районних у містах рад проводити за змішаною системою (50% на 50%). Вибори депутатів районних і обласних рад проводити за мажоритарною системою;

- вибори депутатів міських рад (у містах, які є обласними центрами та у містах Києві і Севастополі) проводити за пропорційною системою, а вибори депутатів сільських, селищних, міських (крім міст - обласних центрів), районних у містах, районних, обласних рад проводити за мажоритарною системою.

Комітет прийняв рішення запропонувати Верховній Раді визначити одну з трьох названих концепцій, після чого доопрацювати законопроект для його схвалення парламентом.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також