Предлагается установить минимальную зарплату в размере 165 грн.

24.11.2001, 11:35

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона "Об установлении размера минимальной заработной платы на 2002 год", внесенный депутатами А. Стояном, В. Харой, Ю. Донченко, В. Кириленко. (укр.)

Законопроектом пропонується встановити з 1 січня 2002 року мінімальну заробітну плату у розмірі 165 грн., з 1 липня 2002 року - 182 грн.

Автори документа зазначають, що такі розміри мінімальної заробітної плати "практично відповідають критерію бідності, який згідно із Указом Президента України від 15 серпня 2001 року "Про Стратегію подолання бідності" становить 56,6% прожиткового мінімуму".

На думку авторів, ресурсним забезпеченням поетапного підвищення мінімальної заробітної плати є: економічне зростанням, що триває два роки поспіль, збільшення частки оплати праці у ВВП та у собівартості виробництва. Автори документа також сподіваються на додаткові надходження до бюджету за рахунок прибуткового податку з громадян, акцизних зборів, податку на додану вартість.

Внаслідок зростання рівня грошових доходів, зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, "буде знижено витрати бюджету на житлово-комунальні субсидії, допомогу малозабезпеченим сім'ям, сім'ям з дітьми тощо".

Автори законопроекту вважають, що реалізація закону сприятиме більш повному відтворенню робочої сили, зниженню рівня диференціації трудових доходів, скороченню бідності.

За підрахунками авторів, зокрема у 2002 році бідність, в разі прийняття закону, лише серед працюючих буде скорочена на 3,8 млн. осіб, або на 35,8%, що відповідає завданням Стратегії подолання бідності в Україні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також