Готова новая редакция закона о местном самоуправлении

06.11.2001, 14:26

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект новой редакции закона о местном самоуправлении в Украине. (укр.)

Законопроект спрямований на удосконалення правового статусу територіальних громад, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, оптимізацію повноважень різних рівнів місцевого самоврядування, унормування розподілу повноважень між територіальною громадою та її органами.

Профільний Комітет зазначив, що запропонований документ суттєво відрізняється від чинного закону "Про місцеве самоврядування в Україні", ухваленого Верховною Радою 1997 року. Поданий проект закону містить низку нових статей, які дозволять провести структурні зміни в системі місцевого самоврядування.

Автори законопроекту, зокрема, доповнили статтю про територіальні громади низкою принципових положень, відповідно до яких територіальні громади сіл, селищ, міст можуть об'єднуватися в одну громаду за принципом унітарності (з втратою правосуб'єктності) або федералізму (зі збереженням права виходу). На думку авторів, це дасть можливість вирішити проблему об'єднання тих територіальних громад сіл, селищ, міст, які приєднані до міст обласного і загальнодержавного значення.

У законопроект внесено нову норму, відповідно до якої за рішенням територіальної громади міста діяльність територіальних громад районів у містах може бути припинена, а їх майно та фінансові ресурси передані до комунальної власності територіальної громади міста.

Законопроектом передбачається посилити правовий статус сільського, селищного, міського голови.

Зокрема, знято обмеження щодо несумісності його посади з мандатом депутата місцевої ради, а також передбачено положення, відповідно до якого за рішенням територіальної громади села, селища, міста або відповідної ради, прийнятого 2/3 голосів її депутатів, на голову можуть бути покладені функції і повноваження виконавчих органів відповідної ради.

Законопроектом також пропонується відділи, управління та інші виконавчі органи місцевих рад визначати як структурні підрозділи виконавчого комітету сільських, селищних та міських рад.

Документ містить спеціальну главу, яка визначає компетенцію територіальних громад сіл, селищ, міст: коло питань місцевого значення, які належать до відання територіальних громад, а також коло їх виняткових повноважень.

Комітет зазначив, що законопроектом вперше зроблено спробу законодавчо чітко визначити повноваження районних і обласних рад в окремих сферах. Зокрема, зменшено перелік повноважень органів виконавчої влади, які можуть делегуватися органам місцевого самоврядування.

Законопроект передбачає вдосконалення проведення місцевих виборів та інших форм безпосереднього волевиявлення територіальних громад.

Документ також передбачає встановити однакові умови щодо дострокового припинення повноважень сільської, селищної, міської ради та сільського, селищного, міського голови.

Сільський, селищний, міський голова, як і сільська, селищна, міська рада наділяються правом призначати місцевий референдум у випадках, передбачених цим законом.

Парламентський Комітет зазначив, що прийняття законопроекту стає актуальним, оскільки органи місцевого самоврядування останнім часом займаються "власним законотворенням", яке "не покращує процес регулювання суспільних відносин у сфері місцевого самоврядування в Україні".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також