16-летним пока права не выдадут

09.11.2001, 10:53

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта и связи рекомендовал парламенту отклонить проект закона о внесении изменений к закону "О дорожном движении". (укр.)

Законопроектом передбачається надати право на керування транспортними засобами всіх видів і категорій (за винятком автобусів і вантажних автомобілів, обладнаних для перевезення більше восьми пасажирів) громадянам із 16-річного віку замість 18-річного, як це передбачено чинним законодавством.

Автор законопроекту, народний депутат О. Ржавський, зазначив у пояснювальній записці, що до розробки запропонованого ним законопроекту його спонукали два чинники: високий рівень безробіття та "низький рівень мотивації розвитку внаслідок неспроможності до продовження навчання серед молоді, яка тільки закінчила школу", тобто віком від 16 до 18 років.

На думку О. Ржавського надання права керування транспортними засобами особам, які досягли шістнадцятирічного віку дозволить "дещо зняти соціальні проблеми молоді".

Ухвалення рекомендацій відхилити законопроект профільний Комітет мотивував врахуванням міжнародного досвіду і положенням національного законодавства про охорону праці щодо заборони залучати неповнолітніх осіб на роботи із шкідливими і небезпечними умовами праці, до яких зараховується професія водія.

Комітет також врахував пропозицію Головного науково-експертного управління, яке вважає за доцільне ставити питання про надання права на керування транспортними засобами громадянам 16-річного віку тільки після відповідних експертних висновків ДАІ МВС та Міністерства охорони здоров'я.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також