На заседании комиссии Украина-НАТО обсуждались вопросы борьбы с терроризмом

07.12.2001, 11:39

6 декабря в Брюсселе состоялось заседание комиссии Украина-НАТО на уровне Министров иностранных дел, в котором приняли участие глава внешнеполитического ведомства Украины Анатолий Зленко и Министры иностранных дел 19 государств-членов НАТО. (укр.)

Під час засідання було розглянуто питання регіональної безпеки в євроатлантичному регіоні. Міністри високо оцінили внесок України у спільні дії глобальної антитерористичної коаліції, зокрема, рішення щодо надання повітряного простору військово-транспортній авіації США, та обговорили питання можливого поглиблення співробітництва між Україною і НАТО у міжнародній боротьбі проти тероризму.

У своєму виступі Анатолій Зленко, зокрема, зазначив, що розвиток міжнародних відносин після подій 11 вересня цього року вимагає від НАТО вироблення нових підходів до створення європейської і глобальної системи безпеки, які б грунтувались на широких і тісних відносинах з країнами-партнерами. За його словами, Україна готова взяти активну участь у створенні цієї системи.

Комісія Україна-НАТО відзначила важливу роль, яку відіграє Україна у зміцненні регіонального співробітництва, стабільності і безпеки на євроатлантичному просторі.

Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко наголосив на тому, що співробітництво між Україною і НАТО є важливим елементом євроатлантичної інтеграційної політики України, повністю відповідає інтересам національної безпеки нашої держави та складає реальний внесок у зміцнення стабільності і безпеки в Європі.

Міністри підкреслили важливість спільних зусиль у просуванні мирного процесу в Македонії в дусі особливого партнерства між Україною і НАТО. Вони привітали ратифікацію парламентом Македонії Рамкової угоди і наголосили на важливості її повної імплементації.

Комісія Україна-НАТО відзначила важливий внесок україно-польського батальйону у проведення миротворчої операції НАТО у Косово. Міністри висловили задоволення результатами загальних виборів у Косово 17 листопада цього року і підкреслили свою відданість повній імплементації положень резолюції Ради Безпеки ООН 1244.

За підсумками засідання ухвалено спільну заяву, в якій, зокрема, Комісія наголосила на відданості поступовому зміцненню відносин особливого партнерства між Україною і НАТО та відзначила значний прогрес у виконанні положень Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО. Міністри закордонних справ України і держав-членів НАТО підкреслили істотну активізацію співробітництва між Україною і Північноатлантичним Альянсом у сферах цивільного планування на випадок надзвичайних ситуацій, економічної безпеки, науки і довкілля. Учасники засідання привітали спільні заходи України і Військового комітету НАТО у 2001 році, спрямовані на досягнення цілей воєнної реформи в Україні.

В ході засідання було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з матеріально-технічного забезпечення і обслуговування про співробітництво у галузі матеріально-технічного забезпечення та Імплементаційної домовленості із знищення протипіхотних мін.

"Ми повинні модернізувати наші взаємини і надати їм нового змісту заради майбутнього європейської і євроатлантичної спільноти та світу в цілому." На цьому наголосив Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко, який зустрівся з Генеральним секретарем Північноатлантичного Альянсу Джорджем Робертсоном. Співрозмовники обговорили широке коло питань міжнародного безпекового співробітництва, зокрема, ситуацію в Афганістані та на Балканах. Джордж Робертсон і Анатолій Зленко погодилися, що ситуація в Європі та світі, особливо після подій 11 вересня, не дає шансу для застосування старих рішень та підходів у розв'язанні нових проблем.

Особливої уваги під час бесіди надавалося питанню можливих форм та напрямів поглиблення відносин України з Альянсом, а також організації двосторонніх заходів у рамках Самміту НАТО в Празі в листопаді 2002 року.

Сторони також проаналізували стан виконання Державної програми співробітництва Україна-НАТО на 2001-2004 роки, а також шляхи адаптації до сучасних реалій положень Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО, що була підписана майже 5 років тому.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також