Парламент займется коррекцией экспортной пошлины на семена подсолнечника

01.02.2001, 12:36

Коррекция экспортной пошлины на семена подсолнечника является одной из основных проблем, над решением которой будет работать Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений во время 7 сессии парламента. (укр.)

Як зазначив заступник голови цього Комітету Олег Юхновський, "найбільш ефективним шляхом розв'язання цієї проблеми" є зменшення діючого мита з 23% до 17% вартості експортної партії - за умов збереження існуючого механізму повернення експортерам ПДВ (сьогодні суми ПДВ, що повертаються, становлять близько 17% митної вартості насіння соняшнику, яке експортується). В такому разі, зазначив О. Юхновський, вдасться уникнути штучне перевищення цін експорту над цінами внутрішнього ринку, яке має місце зараз за рахунок мита, а експортери та переробники отримають змогу діяти на ринку у рівних умовах.

Другим прийнятним способом вирішення проблеми народний депутат вважає запровадження сезонного експортного мита (обмеження вивозу сировини в період найбільшого попиту з боку вітчизняних заводів-переробників). Але і в цьому випадку, вважає О. Юхновський, ставка експортного мита не повинна перевищувати 17%.

Заступник голови профільного Комітету парламенту наголосив, що в будь-якому разі митні обмеження повинні діяти тимчасово, не більш як два-три роки. А саме, допоки вітчизняні переробні підприємства, на користь яких вводилося мито, не вирішать проблем з поповненням власних обігових коштів. Після цього будь-які митні обмеження мають бути скасовані.

О. Юхновський назвав неприйнятною пропозицію уряду затвердити ставку мита на рівні 10%, зазначивши, що він не бачить жодних економічних обґрунтувань цієї пропозиції.

Він піддав критиці заяви членів Уряду зі спробами поставити підписання Президентом Закону "Про стимулювання розвитку сільського господарства на період 2001-2004 років", прийнятого Верховною Радою 18 січня 2001 року, в залежність від ухвалення парламентом закону про експортне мито на насіння соняшнику.

Народний депутат зазначив, що не бачить жодного зв'язку між вже ухваленим законом і проблемою регулювання зовнішнього ринку олійних культур.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також