ПРЕМЬЕР-МИНИСТР УКРАИНЫ О ПРОДАЖЕ АКЦИЙ ЗАЛКА "АВТОВАЗ-ИНВЕСТУ"

10.02.2001, 12:47

Премьер-министр Виктор Ющенко негативно оценивает факт подписания договора о продаже 68% акций ЗАлКа между Фондом государственного имущества Украины и российской компанией "АвтоВАЗ-Инвест" и считает, что в этом процессе "ошибочно ставить точку". (укр.)

Уряд політично відмежовується від результатів тендеру з продажу 68% акцій Запорізького алюмінієвого комбінату. Про це заявив Прем'єр-міністр Віктор Ющенко у відповідь на запитання журналістів телеканалу СТБ стосовно підписання угоди між Фондом держмайна та компанією "АвтоВАЗ-Інвест", яка посіла в конкурсі друге місце. На думку глави Уряду, "переміг закон сили, а не сила закону". Прем'єр відзначив, що в даному випадку "програла Україна, програв громадянин України". Віктор Ющенко звернув увагу співрозмовників на те, що, на його переконання, внаслідок такого розвитку подій держава втратила 175 млн. грн. надходжень до бюджету, що еквівалентно місячній виплаті пенісй в шести областях України або половині обсягів фінансування професійних надбавок і доплат на оздоровлення освітянам, передбачених в бюджеті на 2001 рік. Але головне, за його словами, те, що втрачена віра в прозорий процес приватизації.

Уряд не розуміє, чому 69 млн. долл. - це набагато краще ніж 101,5 млн., зауважив Прем'єр-міністр, тому, на його переконання, в цьому питанні є надзвичайно помилковим сьогодні "ставити крапку". Я думаю, що людям, які мали відношення до цього рішення і в Антимонопольному комітеті, і в Фонді державного майна, і в інших інститутціях, які не забезпечили захист прозорого процесу приватизації, доведеться відповідати, відзначив Віктор Ющенко. На його переконання, це надто дорогі подарунки бездіяльності чи непрофесійної діяльності.

Глава Уряду зазначив, що серед причин виникнення такої ситуації - наявність юридично неврегульваних питань. Зокрема, він згадав той факт, що Фонд державного майна, інститут, який є оператором процесу приватизації, з 1992 року працює по тимчасовому положенню, тоді як наша країна "проходить малу, середню, велику приватизацію". Подібні неузгодженості, за його словами, перешкоджають раціонально діяти там, де політичними силами визначено, що необхідно продавати. Коли ми будемо звітувати скільки ми недобрали в першому кварталі в тому числі за рахунок приватизації, я просив би не забувати в якому режимі, як і що ми приватизували, додав Віктор Ющенко. За його словами, в Уряду буде багато пояснень, чому не вистачає коштів для збільшення пенсій та зарплати.

Як відзначив Віктор Ющенко, Уряд виходить з цього конфлікту з відчуттям того, що "скільки морально можна було боротися в цій ситуації, Уряд стояв непохинто на своїх позиціях - прозорих і чесних". І в майбутньому, на думку Прем'єра, дослідження процесу проведення продажу акцій ЗАлКу може показати "дуже багато нелогічних або незавершених рішень".

Переможцем конкурсу з продажу 68% акцій Запорізького алюмінієвого комбінату стала компанія "КрАЗ" ("Кременчуцький автомобільний завод"), яка запропонувала 101,5 млн. долл. США за пакет акцій, але не змогла надати банківську гарантію оплати та отримати дозвіл Антимонопольного комітету. 8 лютого цього року Фонд державного майна підписав договір купівлі-продажу 68% акцій Запорізького алюмінієвого комбінату з російською компанією "АвтоВАЗ-Інвест", яка запропонувала 69 млн. долл. США і посіла друге місце.
Пресс-служба Кабинета Министров Украины.

Читайте також