Правительство озабочено позицией руководства ФГИУ

16.02.2001, 11:24

Кабинет Министров Украины в своем заявлении выражает серьезную озабоченность позицией руководства Фонда государственного имущества Украины на этапе тендерной приватизации стратегически важных объектов. (укр.)

Підставою для цього була підписана Фондом державного майна України угода про продаж 68,01% акцій Запорізького алюмінієвого комбінату. Кабінет Міністрів України політично відмежовується від такого рішення. Внаслідок реалізації цієї угоди державний бюджет втрачає майже 175 млн. гривень. Ця сума дорівнює місячному розміру виплат пенсій в шести областях України і порівнянна з обсягом доплат за стаж та на оздоровлення науково-педагогічним працівникам, передбачених бюджетом на 2001 рік.

Кабінет Міністрів України неодноразово відзначав, що у процесі проведення тендера з приватизації Запорізького алюмінієвого комбінату були виявлені недоліки в існуючій процедурі приватизації. Йдеться, передусім, про умови приватизації, які визначаються численними, часом суперечливими підзаконними актами та інструктивними документами.

Фонд державного майна України, використовуючи застарілі методи, продемонстрував під час проведення тендера упередженість й тенденційність, що не сприяло забезпеченню державних інтересів. З трьох претендентів, які були допущені до конкурсу, жоден не має досвіду ефективної діяльності на відповідному ринку. А після того, як на заключному етапі до конкурсу були додатково допущені ще два учасники, ціна пакета акцій зросла майже на 30%.

Важко зрозуміти власника, який продає своє майно на третину дешевше, ніж за нього готові заплатити на ринку. Саме таким представником інтересів власника може виглядати Кабінет Міністрів України, якщо погодиться з рішенням Фонду державного майна України щодо приватизації Запорізького алюмінієвого комбінату.

З огляду на це, Кабінет Міністрів України використовуватиме всі свої повноваження і прийматиме адекватні рішення, щоб захистити інтереси держави у приватизаційних справах.

Кабінет Міністрів України неодноразово заявляв, що приватизація важливих промислових об'єктів повинна здійснюватися з точки зору забезпечення стратегічних національних інтересів держави, визначених указами Президента України та законами України. Такі цілі змушують переглянути застарілі процедури, на яких базувалася практична робота у сфері приватизації.

Кабінет Міністрів України і далі відстоюватиме принципи прозорості та юридичної бездоганності процесу приватизації підприємств, що мають стратегічне значення для держави, адже забезпечення проведення інвестиційної політики та здійснення управління об'єктами державної власності є одним з конституційних повноважень Кабінету Міністрів України як вищого органу у системі органів виконавчої влади. Кабінет Міністрів України схвалив свою політику щодо приватизації у 2001 році, і вона буде впроваджуватися Урядом через посилення координації дій міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, через здійснення контролю за процесами реформування відносин власності та запровадження юридично обгрунтованих приватизаційних схем.

Кабінет Міністрів України переконаний, що такі дії з розумінням сприйматимуть громадяни країни і ті інвестори, які прагнуть працювати на ринку приватизації за прозорими, чесними правилами.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також