Правительство негативно оценивает законопроект о приватизации ОАО "Ривнеазот"

21.02.2001, 14:03

В Кабинете Министров Украины обеспокоены вынесением на рассмотрение Верховной Рады законопроекта "Об особенностях приватизации части пакета акций, которые принадлежат государству в уставном фонде ОАО "Ривнеазот". Этим законопроектом предусматривается продажа части государственного пакета акций предприятия его трудовому коллективу с рассрочкой платежа. (укр.)

Такий механізм приватизації є порушенням принципів прозорості та встановлення конкурсної ціни при приватизації державних підприємств, що призведе до значних втрат для Державного бюджету. За таких умов Державний бюджет не повною мірою отримає надходження від приватизації ВАТ "Рівнеазот". Це ставить під загрозу виконання Урядом соціальних виплат, передбачених бюджетом на поточний рік.

Кабінет Міністрів України виступає за відкриту і прозору приватизацію. Принципи її закріплено законодавчими і нормативними актами, зокрема Державною програмою приватизації та Указом Президента України "Про невідкладні заходи щодо прискорення приватизації майна в Україні". Приватизація має сприяти структурній перебудові економіки, залученню інвестицій, підвищенню ефективності виробництва, наповненню бюджету.

На жаль, згаданий законопроект прямо порушує названі цілі та пріоритети приватизації. Він створює негативний прецедент штучної "підтасовки" умов приватизації із використанням законодавчих механізмів. Не важко уявити, як позначаться такі рішення на фінансовій стабільності держави, на виконанні соціальних програм. Слід також врахувати, що нині триває міжнародний тендер на приватизацію ВАТ "Рівнеазот". Тому самий факт розгляду парламентом подібного законопроекту може негативно вплинути на рейтинг інвестиційної привабливості України.

Прийняття законодавчих актів, які не вкладаються в рамки, встановлені Державною програмою приватизації, схваленої Верховною Радою України минулого року, вносять розлад у правове поле, яке регулює приватизацію. Разом це унеможливлює виконання урядом відповідних зобов'язань, встановлених Державним бюджетом та Програмою діяльності Кабінету Міністрів України "Реформи заради добробуту", прийнятих парламентом.

Виходячи з наведеного, Прес-служба Кабінету Міністрів України уповноважена заявити про негативну позицію уряду щодо проекту Закону України "Про особливості приватизації частини пакету акцій, що належать державі у статутному фонді ВАТ "Рівнеазот".
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також