В октябре состоится съезд работников просвещения Украины

10.02.2001, 10:33

9 февраля состоялось заседание Оргкомитета по подготовке и проведению Всеукраинского съезда работников просвещения, на котором было принято решение о проведении форума в столице Украины 7-9 октября нынешнего года. (укр.)

Віце-прем'єр-міністр Микола Жулинський, який головував на засіданні Оргкомітету, відзначив, що майбутній з'їзд матиме непересічне значення для дальшого розвитку всього освітянського простору в нашій країні, оскільки покликаний ухвалити рішення, що безпосередньо визначатимуть цивілізаційний поступ галузі освіти України в новому столітті.

Оргкомітет затвердив порядок проведення з'їзду освітян та порядок виборів його делегатів, склад творчого колективу з підготовки Національної доктрини розвитку освіти України. Саме прийняття цієї доктрини має стати головною метою з'їзду.

Необхідність прийняття цього документу викликана тим, що державна Національна програма "Освіта", ухвалена Урядом ще в 1993 році, хоч й стимулювала розвиток освіти незалежної України на певному етапі, визначила ряд реформаторських кроків, що були здійснені у галузі, однак повною мірою не передбачала розв'язання багатоаспектних завдань, що стоять перед освітою у сучасному світі.

Крім того, обсяг і складність проблем у розвитку освіти сьогодні значно перевищують позитивні зрушення - і це також потребує всебічного обговорення та осмислення. Адже освіта все ще зберігає ознаки суспільства недалекого минулого. Не вдалося повною мірою задіяти економічні механізми стимулювання розвитку освіти. Темпи її розвитку, ефективність управління нею значною мірою стримувалися низьким рівнем прогностичної та аналітичної роботи, відсутністю механізмів вирішення ряду ключових проблем освіти в нових умовах.

Як зазначив Микола Жулинський, суспільством має бути усвідомлена нова роль освіти в сучасному глобалізованому й інформатизованому світі. Вона має стати пріоритетною галуззю, розвиток якої забезпечуватиме подальший поступ всієї держави. Також мають бути визначені першочергові кроки для сприяння прогресивним змінам в освіті, створення ефективних механізмів моральної та матеріальної підтримки освіти на всіх рівнях.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також