Выбирая банк, присмотритесь, не склонен ли он к банкротству

10.02.2001, 10:33

Верховная Рада приняла, а Президент Украины подписал новый Закон Украины "О банках и банковской деятельности". (укр.)

Це означає, що парламент по-новому визначив економічні, організаційні і правові засади діяльності банків у нашій країні. Насамперед це спрямовано на забезпечення захисту законних інтересів вкладників і клієнтів банків (відповідно до закону клієнтом банку є будь-яка фізична або юридична особа, яка користується послугами банку). У законі передбачено низку спеціальних положень, що регулюють відносини банку з клієнтами, визначають права і обов'язки банків та їх клієнтів, а також повноваження відповідних державних органів щодо зупинення банківських операцій, арешт рахунків, отримання у банках певної інформації.

Віднині, для того щоб не помилитися у виборі банківської установи, клієнти банку мають право отримати від банку таку інформацію:
1) відомості про фінансові показники діяльності банку та його економічний стан (які підлягають обов'язковій публікації);
2) перелік керівників банку та його відокремлених підрозділів, а також фізичних чи юридичних осіб, які мають десять і більше відсотків статутного капіталу та іншу подібну вагу у ньому;
3) перелік послуг, що надаються банком;
4) ціну банківських послуг;
5) іншу інформацію та консультацію з питань надання банківських послуг.

Визначаючись, якому банку довіритися, маєте знати, що закон по-різному гарантує збереження ваших вкладів. Відповідно до ст. 57 закону вклади фізичних осіб Державного ощадного банку України гарантуються державою, а ось вклади у комерційних банках - у порядку, передбаченому законодавством. Тобто в останньому випадку про гарантування вкладів державою не йдеться.

Новий закон забороняє банкам вимагати від клієнта придбання будь-яких товарів чи послуг від банку або наближеної від банку особи як обов'язкову умову надання банківських послуг.

За загальним правилом, визначеним ст. 58 закону, банк відповідає за своїми зобов'язаннями своїм майном відповідно до законодавства. Разом з тим, у деяких випадках він не відповідає за невиконання або невчасне виконання зобов'язань у разі: 1) оголошення мораторію на задоволення вимог кредиторів; 2) зупинення операцій по рахунках; 3) арешту власних коштів банку на його рахунках уповноваженими органами державної влади.

Остання обставина з урахуванням банківської "моди на банкрутства" змушує громадян добре зважити, якому саме банку довірити свої кошти на збереження чи здійснення інших банківських операцій і в такий спосіб уникнути ситуації домагання через суд своїх "кровних" зароблених грошей.

Звертаємо увагу, що з метою запобігання легалізації грошей, набутих злочинним шляхом, закон передбачає низку обмежень і для банків, і для фізичних та юридичних осіб.

По-перше, закон забороняє банкам вступати в договірні відносини з анонімними особами.

По-друге, він зобов'язує банк ідентифікувати (встановлювати на підставі документа та фіксувати у письмовій формі дані про особу, яка здійснює угоду) усіх осіб, які здійснюють значні та (або) сумнівні операції.

Значними вважаються безготівкові розрахунки за угодами на суму більш як 50000 євро (в еквіваленті) або готівкові угоди на суму, що перевищує еквівалент 10000 євро (за офіційним курсом Нацбанку). До речі, у деяких випадках, зокрема у разі обгрунтованої підозри в тому, що кошти набуті злочинним шляхом, банки зобов'язані ідентифікувати й бідніших клієнтів.

Сумнівною банк може визнати операцію, яка: 1) здійснюється за невизначених або невиправдано заплутаних умов; 2) не є економічно виправданою або суперечить законодавству України. При цьому сума такої операції не має значення. Зрозуміло, для уникнення можливої необ'єктивності банкірів у визначенні "невизначеності" або "невиправданості", "заплутаних умов" операцій, а також "економічної невиправданості" (а оціночні ознаки і на сьогодні мають визначати у кожному конкретному випадку самі банки) слід уточнити відповідним нормативно-правовим актом.

Клієнти банків мають знати, що з метою попередження злочинів інформація щодо ідентифікації осіб повідомляється банками відповідним органам (МВС, СБУ), які регулюють питання боротьби з організованою злочинністю.

Для довідки: Закон прийнято 7 грудня 2000 року, він набрав чинності з 17 січня 2001 року.
Микола Мельник, кандидат юридичних наук.
Анатолій Бень, оглядач "Голосу України".
Инф. "Голос України".

Читайте також