Погашается задолженность

02.02.2001, 10:56

По итогам первого года деятельности нынешнего состава правительства было обеспечено стопроцентное погашение задолженности по пенсиям и компенсационным выплатам инвалидам, которые составили соответственно 1,2 миллиарда гривен и 87 миллионов гривен, задолженность по заработной плате уменьшилась на 1 миллиард 472 миллиона гривен, или на 23%. (укр.)

Про це заявив перший заступник Міністра праці та соціальної політики України Петро Овчаренко, виступаючи на розширеному засіданні колегії Мінпраці з питань розгляду стану погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах усіх форм власності. Однак підстав для самозаспокоєння немає, сказав він. За попередніми оперативними даними, заборгованість із заробітної плати за станом на 10 січня поточного року становить 4 мільярди 927,5 мільйона гривень. Значна її частка - 67% - припадає на недержавні підприємства. Порушується конституційне право майже 7 мільйонів працівників, які несвоєчасно отримують заробітну плату, або кожного другого, зайнятого в економіці.

Заробітна плата є первинним джерелом для здійснення інших соціальних виплат, похідних від неї, підкреслив Петро Овчаренко. Ось чому, сказав він, Президент України, уряд головним пріоритетом у діяльності органів виконавчої влади вважають забезпечення своєчасності виплати і погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, соціальної допомоги.

Своєчасна виплата заробітної плати - одна з гострих соціальних проблем сьогоднішнього дня, яка є відображенням стану економіки, підкреслив директор Державного департаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю, Головний державний інспектор праці Мінпраці України Володимир Тьоткін. Жорсткий контроль за станом погашення соціальних виплат, який почав здійснювати уряд з травня минулого року в галузях і регіонах, дає позитивні результати.

Кращі показники в Запорізькій, Чернігівській, Рівненській, Сумській областях і в місті Києві. Найнижчі - в Херсонській області, де заборгованість скорочено тільки на 11,2%, в місті Севастополі, Донецькій, Житомирській, Київській областях. Протягом року на 4 мільярди 349 мільйонів гривень, або на 68%, погашено заборгованість минулих років.

Якщо взяти бюджетну сферу, то борг по місцевих бюджетах скоротився на 178,7 мільйона гривень, або на 60,6%, і на 1 січня 2001 року (за даними Мінфіну) становить 116,4 мільйона гривень. Сьогодні 10 регіонів, а на 1 січня 2000 року таких регіонів було тільки п'ять, не мають заборгованості із заробітної плати з місцевих бюджетів. Дисонанс у ці показники вносить зростання більш ніж удвічі - на 110,6% - заборгованості з місцевих бюджетів у Київській області й низькі темпи її погашення в Херсонській, Івано-Франківській і Закарпатській областях.

Зменшилась протягом 2000 року на 25,5% заборгованість із виплати заробітної плати працівникам сільськогосподарських підприємств. Унаслідок заходів по перевірці підприємств-боржників Державна інспекція праці склала і передала до суду 8,9 тисячі протоколів про притягнення до адміністративної відповідальності порушників законодавства про оплату праці, матеріали 344 перевірок передано до правоохоронних органів, розірвано 192 контракти з керівниками підприємств-боржників, відмітив Володимир Тьоткін.

Як говорилося на колегії, у другому півріччі минулого року значно пожвавішала діяльність регіональних комісій з питань погашення заборгованості. На їхніх засіданнях регулярно розглядаються підсумки роботи, заслуховуються звіти керівників підприємств, міст, районів, де незадовільно вирішуються питання оплати праці.

Учасники розширеної колегії визнали, що без активної позиції органів місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування на районному або міському рівнях не можна буде радикально змінити ситуацію на краще. А саме це завдання на 2001 рік ставлять Президент і уряд.
Инф. "Рабочей газеты".

Читайте також