Найдены неизвестные ранее работы художника Бруно Шульца

23.02.2001, 14:22

В Дрогобыче, на Львовщине, найдены неизвестные ранее живописные работы художника и писателя, немца еврейского происхождения Бруно Шульца. (укр.)

Першочергова заслуга у виявленні розписів належить двом німецьким кінематографістам Біньяміну і Християну Гайлерам з Гамбурга. Вони прибули на Україну з метою знайти роботи Бруно Шульца, про які всі знали, але пошуки яких тривали впродовж 20-ти років. Відомо, що художник жив і творив у Львові та Дрогобичі, і лише за єврейське коріння був убитий гестапо у 1942 році.

Розписи знайдено у житловому будинку, на стінах одного з помешкань, під двома шарами побілки, про це повідомив директор Львівської картинної галереї Борис Возницький. Припускають, що художні композиції на стінах зроблено Шульцом на замовлення одного із шанувальників його творчості. Авторство розписів вже підтвердили експерти з Польщі.

Оскільки твори знайдено, постала нова проблема - їх збереження. Так, для початку, потрібно відселити п'ять сімей, а це літні люди, які, м'яко кажучи, не в захваті від переїзду. За словами Бориса Возницького, німецька сторона попередньо погодилася виділити кошти для реставраційних робіт, з наміром у майбутньому викупити будинок, де й буде створено музей творів Бруно Шульца." Про це повідомляє "Deutsche Welle".

Читайте також