В Париже - "Сезар", а в Лондоне - БАФТА

27.02.2001, 11:06

24 февраля в Париже вручали наивысшие кинематографические награды Франции - "Сезары", а 25 февраля в Лондоне - БАФТИ. (укр.)

Якщо французи присвоїли своїй нагороді за зразком американського "Оскара" чоловіче ім'я "Сезар", то британська БАФТА, яка вручається з 1949 року, є звичайною абревіатурою від "Нагорода Британської академії кіно та телебачення".

Кращим французьким фільмом року визнано "Смак інших" режисерки Аньєс Жаоуї. До речі, ця стрічка є також одним з п'яти претендентів на "Оскар" у категорії "кращий зарубіжний фільм". У ній йдеться про запеклого театрала, якого приваблює до театру не лише мистецтво, а й кохання до провідної актриси. Жерар Ланвен та Анна Альваро отримали "Сезари" кращого актора та акторки другого плану за ролі у цій же стрічці. Кращим актором Франції визнано іспанця Сержі Лопеса за роль у французькому психологічному трилері "Гаррі, який тут, щоб допомогти вам". У цій стрічці, знятій за кращими традиціями Хічкока, Лопес виконує роль аж занадто доброзичливого чоловіка, котрий насправді є божевільним маніяком. Постановник фільму Домінік Моль отримав "Сезар" як кращий режисер. "Сезар" кращої акторки дістався Домінік Блан за роль у фільмі "Режим очікування". Кращим зарубіжним фільмом визнано тайванський "У настрої кохати" режисера Вон Кар-вея.

Лондон виявився менш оригінальним, ніж Париж. Нагородами БАФТА відзначені передусім два фільми, котрі мають шанси у березні отримати найбільше "Оскарів". П'ять БАФТів зібрав американський історичний колос "Гладіатор" у постановці британського режисера Рідлі Скотта, та чотири тайванська стрічка про східні бойові мистецтва "Тигр, що причаївся, дракон, що сховався" режисера Анга Лі. Єдиною несподіванкою було те, що нагорода для кращого актора дісталася 14-річному британцю Джеймі Беллу за роль хлопчика з робітничої родини у фільмі режисера Стівена Долдрі "Біллі Елліотт". Герой Белла, всупереч осуду та кепкуванням батьків і ровесників, мріє стати танцівником. Хлопець переміг таких іменитих суперників, як лауреати "Оскарів" Том Хенкс, Джеффрі Раш та виконавець головної ролі у "Гладіаторі" Расселл Кроу. Кращою акторкою визнано американку Джулію Робертс за роль у стрічці "Ерін Брокович". Почесною нагородою відзначено британського актора Альберта Фінні.
Олександр Шиманський.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також