Жизнь - это кино. Документальное

28.02.2001, 11:27

24 февраля в Республиканском доме кино чествовали студию "Киевнаучфильм", которой исполнилось 60 лет. (укр.)

Шість десятиліть - сама по собі досить серйозна цифра. Але й інше "цифрове" наповнення цього ювілею справляє враження: за ці роки Київнаукфільмом створено понад 10 тисяч стрічок, більше 500 із них - нагороджені призами та дипломами міжнародних та національних фестивалів. Над цими фільмами працювали понад двісті режисерів, сто п'ятдесят операторів, сімдесят художників.

Десять років тому на базі кіностудії було засновано Національну кінематику України (НКУ), яка стала спадкоємицею і продовжувачем творчих традицій, найбільшої в Європі спеціалізованої студії неігрових фільмів. До речі, не лише створенням кіно та відеофільмів усіх видів і жанрів займаються фахівці з НКУ - тут також виготовляють рекламні ролики, музичні кліпи, перекладають та дублюють фільми. (А куди діватися - ринкові відносини зобов'язують). Варто сказати і про те, що на Київнаукфільмі переймаються днем завтрашнім: НКУ зберігає, реставрує, впорядковує науково-популярні фільми, формуючи їх за тематичними блоками. Цінність унікальної студійної картотеки з часом лише зростає.

Зараз розпочалася робота над проектом науково-фантастичних фільмів для дітей, у якому будуть використані елементи ігрового кіно комп'ютерної графіки. Очолює його відомий майстер кіно Негреску. Сам факт, що кіностудія працює, сьогодні виглядає героїчно-оптимістичним. А проблем у НКУ, як не важко передбачити навіть не надто обізнаним з тонкощами сучасного кінопроцесу, вистачає. "Можемо позичити", - сміялися київнаукфільмівці.
Людмила Олтаржевська.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також