А в Антарктиде сейчас лето...

06.02.2001, 15:35

Десять украинских ученых отправились к самой южной точке земного шара - Антарктиде. В Киеве у памятника Михаилу Грушевскому состоялись торжественные проводы, в которых приняли участие Премьер-министр Виктор Ющенко и мэр столицы Александр Омельченко. (укр.)

До шостого материка полярники добиратимуться комбінованим шляхом: спочатку літаком до Аргентини, а звідти зафрахтованим вантажним судном до берегів Антарктиди. В такий спосіб полярники сподіваються зекономити на транспортних витратах, аби в наступну сьому експедицію вирушити вчасно. Адже найоптимальнішим терміном для полярних досліджень є літо, що триває в Антарктиді з грудня по березень. І через фінансові труднощі наша експедиція ось уже кілька років поспіль "запізнюється".

Залишок нинішнього антарктичного літа українська експедиція проведе на станції "Академік Вернадський", подарованій нам п'ять років тому Великобританією. Фахівці Львівського центру Інституту космічних досліджень та Українського радіоастрономічного інституту, що ввійшли до складу наукової групи, розгорнуть там метеорологічні, біологічні та геофізичні дослідження. Адже південний материк, як свідчать попередні висновки науковців, є величезною скарбницею корисних копалин і біологічних ресурсів. Окрім значних запасів нафти, газу і металевих руд, Антарктида - чи не єдина на земній кулі екологічно чиста точка, де водяться цінні породи промислових риб та кріля.
Ліна Кушнір.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також