Страховой рынок: защита для всех вкладов в экономику

08.02.2001, 16:08

Кабинет Министров Украины принял постановление, которым утвердил Программу развития страхового рынка Украины на 2001-2004 годы. (укр.)

Страхові платежі в Україні вже у 2005 році мають становити 4% валового внутрішнього продукту і досягти 3-5 млрд. гривень. Нині ж через нерозвиненість страхового ринку його резерви складають лише 0,9% ВВП, тоді як у провідних країнах - 8%-12%. Таким чином, у нас не акумулюються значні кошти, що можуть бути спрямовані як внутрішні інвестиції на розвиток економіки. Лише на операціях із страхування життя через нелегальну діяльність іноземних страховиків країна втрачає щороку до $100 млн.

Піднести довіру до страхування як інституту соціально-економічного захисту передбачає Програма розвитку страхового ринку України на 2001-2004 роки, затверджена постановою Уряду. У документі дано аналіз причин, що стримують створення привабливої і доступної системи страхових послуг. Передусім це об'єктивні економічні негаразди, пов'язані з періодом налагодження сучасного виробництва і ринкових відносин. Проте не менше перешкоджає неповна і фрагментарна законодавча база галузі, недостатній вплив з боку держави. У нас не налагоджено ефективної взаємодії банківського і страхового секторів економіки, населення мало інформується про можливості і вигоди страхування. Наявна тенденція до монополізації страхового ринку в інтересах окремих відомств, фінансово-промислових груп або місцевих адміністрацій. Тому Програмою намічено завдання для відповідних відомств вже в першому півріччі цього року сприяти прийняттю Верховною Радою ряду важливих законів. Зокрема, Закон України "Про страхування" має бути приведений у відповідність із законодавством Європейського союзу. Спеціальні державні інвестиційні програми мають максимально захистити страхові резерви. Форми страхових договорів будуть уніфіковані на підставі закону "Про договір страхування", проект якого розробляється.

Через спеціалізовані програми здійснюватиметься страхування майнових, фінансових ризиків та відповідальності підприємців малого бізнесу та суб'єктів господарювання в експортно-імпортних операціях. Передбачено низку заходів для підвищення фінансових можливостей і стабільності страховиків України. Мінімальний розмір статутного капіталу страховиків з 1 червня 2001 року буде підвищено до 500 тис. євро, а з 1 січня 2003 року - до 1 млн. євро. Для страховиків, які займаються страхуванням життя, цей розмір з 1 січня 2002 року буде підвищено до 750 тис. євро та з 1 січня 2003 року - до 1,5 млн. євро. Передбачено, що сплата внесків до статутного фонду страховика буде виключно грошима, у тому числі в іноземній валюті.

Законодавчо будуть врегульовані питання захисту заощаджень громадян за довгостроковим страхуванням життя, здоров'я та пенсій. Це дасть можливість розвивати добровільне страхування, мобілізувати заощадження населення для піднесення економіки. Ліцензовані страховики братимуть участь в системі недержавного пенсійного забезпечення.

Особливе місце в Програмі відведено питанням інформування громадян про економічну доцільність страхування, стан страхового ринку і рівень державного контролю за його діяльністю.

Розвиток страхової справи означатиме й збільшення робочих місць в галузі до 50 тисяч. У зв'язку з цим будуть визначені кваліфікаційні вимоги до фахівців страхової справи. Спеціальність "Страхування" буде включено до Державного класифікатора професій України.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також