Залоговые закупки зерна - гарантия для крестьянина

09.02.2001, 12:19

Механизм применения государственных залоговых закупок зерна в 2001 году определен принятым постановлением правительства. (укр.)

Заставні закупки зерна у селян було вперше впроваджено торік на виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо стимулювання виробництва та розвитку ринку зерна".

Закупки є своєрідною гарантією для виробників від сезонних та кон'юнктурних коливань цін на зерно і хлібопродукти. Здавши зерно на збереження строком до 8 місяців, селяни протягом цього терміну мають право в будь-який час продати заставлене зерно за вигідними їм біржовими цінами. Це дає можливість розпорядитися своїм зерном у найвигідніші ринкові періоди. Державним агентом щодо заставних закупок зерна є державна акціонерна компанія "Хліб України".

Попередній механізм заставних закупок враховував виключно умови 2000 року. Даним рішенням уряду внесено зміни, що відповідають сьогоднішнім реаліям. Зокрема, для проведення закупок залучатимуться кредити комерційних банків. За використання їх передбачена бюджетна компенсація 70% облікової ставки, встановленої Національним банком на день укладення кредитної угоди. Всього, як відомо, на здешевлення ставок комерційних кредитів для аграрних виробників в Державному бюджеті 2001 року визначено 150 млн. гривень.

Розмір заставних цін на основні зернові та зернобобові культури визначатиметься щороку урядом через два місяці після прийняття Державного бюджету і оприлюднюватиметься в засобах масової інформації. Рекомендований термін дії заставних цін - з 1 липня поточного року до 1 липня наступного. Постановою уточнено термін "заставні ціни" - це мінімальні ціни, які забезпечують відшкодування прогнозованої нормативної собівартості зерна та мінімальний прибуток, необхідний для простого відтворення виробництва.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також