Начинается председательство Украины в ООН

01.03.2001, 10:43

С 1 марта нынешнего года начинается месячный период председательствования Украины в Совете Безопасности Организации Объединенных Наций - органе, на который в соответствии со Статусом ООН возложена главная ответственность за поддержание международного мира и безопасности. (укр.)

Головування України в Раді Безпеки розпочнеться після оприлюднення в Організації Об'єднаних Націй особистого послання Президента України Леоніда Кучми до Генерального секретаря ООН Кофі Аннана. У своєму листі Глава нашої держави підкреслює "налаштованість України й надалі активно сприяти зміцненню ООН і підтверджувати конкретними справами свою відданість високим цілям і принципам Статуту ООН".

Розпочинаючи відповідальну місію головування в РБ, Україна підходить до кульмінаційного періоду членства в Раді Безпеки, оскільки в ієрархії сучасних міжнародних відносин немає вищої і більш відповідальної посади, ніж Голова Ради Безпеки. Голова Ради Безпеки скеровує та координує роботу Ради Безпеки, представляє її на різних засіданнях та зустрічах, виголошує від імені Ради офіційні заяви та повідомлення для преси, координує консультації з вироблення та узгодження всіх рішень РБ та виконує ряд інших відповідальних функцій. Саме тому головним завданням делегації України під час головування буде забезпечення чіткої, ефективної та безперебійної роботи РБ ООН впродовж березня.

Делегація України ставить за мету забезпечити максимальне сприяння досягненню конкретних результатів під час розгляду питань порядку денного. Вже сьогодні відомо, що РБ ООН порушуватиме, зокрема, такі важливі теми, як комплекс питань щодо Іраку, ситуація в Косово (Югославія), Афганістані, врегулювання конфліктів в Анголі, Ефіопії/Еритреї, Сьєрра-Леоне, Демократичній Республіці Конго.

Представники України дбатимуть про забезпечення ефективної реакції Ради Безпеки ООН у разі виникнення кризових ситуацій, а також докладатимуть зусиль для підвищення транспарентності та відкритості діяльності РБ. Як і впродовж понад річного періоду членства в Раді Безпеки ООН, Україна налаштована на продовження своєї активної діяльності в рамках цього глобального форуму. Серед іншого, цій меті слугуватиме проведення відкритих дебатів в Раді Безпеки ООН, присвячених піврічному огляду реалізації рішень Саміту Ради Безпеки, який відбувся 7 вересня 2000 року за ініціативою Президента України.

Ще одна українська ініціатива, яку планується реалізувати у березні, пов'язана з процесом врегулювання грузино-абхазького конфлікту. Зокрема, передбачається, що під головуванням України відбудеться засідання Ради Безпеки, присвячене результатам очікуваної 15-16 березня грузино-абхазької зустрічі в Ялті та подальшому вирішенню конфлікту.

Як відомо, після здобуття незалежності Україна була вперше обрана до складу непостійних членів Ради Безпеки у жовтні 1999 року. На сьогодні Україна зробила і продовжує робити важливий внесок у зміцнення міжнародного миру і безпеки, про що, зокрема, красномовно свідчить той факт, що за кількістю миротворців, що діють під прапором ООН, Україна посідає перше місце серед європейських країн і сьоме у світі.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також