Итоги Визита Анатолия Зленко в Канаду

28.03.2001, 10:47

26 марта Министр иностранных дел Украины Анатолий Зленко, который находится с официальным визитом в Канаде, провел встречи с Премьер-министром Канады Жаном Кретьеном и другими официальными лицами. (укр.)

Як повідомляє прес-служба МЗС України, особисте послання Президента України Леоніда Кучми передав Прем'єр-міністру Канади Жану Кретьєну Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко. В ході зустрічі Прем'єр-міністр Канади підтвердив готовність канадської сторони і надалі представляти інтереси України в рамках найбільш впливового угрупування демократичних країн - "G-7". Йшлося, зокрема, про необхідність безумовного виконання країнами Великої сімки своїх зобов'язань стосовно закриття Чорнобильської АЕС.

Міністр закордонних справ Канади Джон Менлі під час зустрічі з главою зовнішньополітичного відомства України підтвердив, що Канада й надалі надаватиме Україні підтримку в процесі розбудови демократичного суспільства. В ході переговорів Міністри закордонних справ обговорили широкий спектр питань україно-канадського співробітництва. Було дано оцінку рівню економічної співпраці, розглянуто можливості збільшення обсягів інвестиційного співробітництва, зокрема, в агропромисловому та енергетичному секторах. Канадська сторона підтвердила готовність сприяти прискоренню вступу України до СОТ. Особливу увагу було приділено україно-канадській співпраці в сфері консолідації зусиль міжнародного співтовариства у вирішенні проблем, пов'язаних із закриттям Чорнобильської АЕС. Сторонами було досягнуто домовленості щодо розробки пропозицій по наповненню конкретним змістом відносин особливого партнерства між Україною та Канадою і створення у цьому контексті відповідної робочої групи.

Того ж дня Міністр закордонних справ України А. Зленко та Міністр закордонних справ Канади Дж. Менлі підписали Рамкову домовленість про ліквідацію протипіхотних мін в Україні. Укладенням згаданого документу розпочинається імплементаційна фаза україно-канадського проекту знищення протипіхотних мін, заборонених міжнародними конвенціями, запаси яких знаходяться в Україні. Зазначений проект було започатковано на початку 1999 року, і до тепер тривало визначення безпечного, екологічного та ефективного способу ліквідації мінних арсеналів.

Питанням розбудови україно-канадського міжпарламентського співробітництва, як складової особливого партнерства, була присвячена зустріч Анотолія Зленка із Спікером Палати Громад Канади Пітером Міллікеном. Український гість також відвідав засідання Палати Громад Парламенту Канади, під час якого Главу зовнішньополітичного відомства України тепло вітали канадські парламентарії.

Рішення про надання Канадою гуманітарної допомоги у розмірі 40 тис. кан. дол. постраждалим від повені в Закарпатті було оприлюднено Міністром міжнародного співробітництва Канади Марією Мінною під час її зустрічі з Міністром закордонних справ України. А. Зленко висловив щиру подяку уряду Канади за важливу практичну допомогу у подоланні наслідків стихійного лиха.

Обговорення стану та перспектив двосторонньої торгівлі між Україною і Канадою, а також інвестиційного співробітництва у пріоритетних галузях стало центральною темою бесіди Міністра закордонних справ України з Міністром міжнародної торгівлі Канади П'єром Петтігрю. Міністри вітали певні позитивні тенденції у торговельних відносинах між двома країнами, які окреслилися останнім часом: обсяги товарообігу між Україною і Канадою у 2000 році зросли майже вдвічі у порівнянні з попереднім роком і стали найбільшими за всю історію двосторонніх взаємин. Була висловлена спільна думка, що подальшому пожвавленню двосторонньої торгівлі сприятиме вступ України до Світової організації торгівлі. У цьому контексті канадська сторона висловилась на підтримку якнайскорішого приєднання України до СОТ, підтвердила готовність і надалі надавати Україні сприяння в цьому питанні. Міністри підкреслили важливе значення для активізації економічних стосунків наступного засідання Міжурядової україно-канадської Комісії з питань економічного співробітництва, яке має відбутися у травні в Оттаві.
Инф. "ЭЛВИСТИ".

Читайте також