Итоги визита Анатолия Зленко в США

29.03.2001, 10:52

26 марта Министр иностранных дел Украины Анатолий Зленко посетил с однодневным рабочим визитом Вашингтон. (укр.)

Як повідомляє прес-служба МЗС України, візит Міністра закордонних справ України до Вашингтона розпочався зустріччю з Державним секретарем США Коліном Пауеллом, на якій Держсекретар передав Анатолію Зленку усне послання Президента США. В ході обговорення шляхів поглиблення двосторонніх відносин глави зовнішньополітичних відомств України і Сполучених Штатів дійшли згоди щодо необхідності збереження механізмів двостороннього співробітництва, які були напрацьовані з попередньою адміністрацією США. Домовлено про необхідність підготовки найближчим часом переліку пріоритетів україно-американського співробітництва. Відбувся обмін думками щодо низки міжнародних проблем, зокрема стосовно зміцнення режимів ядерного нерозповсюдження та експортного контролю. Сторони також обговорили розвиток внутрішньополітичних подій в Україні.

В ході зустрічі в Раді національної безпеки Радник Президента США з питань національної безпеки Кондоліза Райс наголосила, що Сполучені Штати підтримуватимуть європейський вибір України, зазначивши, що наша країна має продемонструвати реальні досягнення в економічних та демократичних реформах. Було дано високу оцінку співробітництву між Сполученими Штатами і Україною в Раді Безпеки ООН, де нині головує наша держава.

У Пентагоні відбулася зустріч Анатолія Зленка з Першим заступником Міністра оборони Полом Вульфовіцем, під час якої обговорювалися питання співробітництва у військовій сфері. П. Вульфовіц запевнив, що США продовжуватимуть надавати нашій країні допомогу у знищенні залишків ядерної зброї та в підготовці офіцерських кадрів за американською програмою ІМЕТ. З боку американської сторони було дано високу оцінку внеску України в міжнародні миротворчі зусилля на Балканах і, зокрема, в Македонії.

У "Херітидж Фаундейшн", провідному політологічному центрі США, Міністр виступив з доповіддю "Зовнішня політика України в Європі, що розширюється: нові виклики та можливості", яка була дуже доброзичливо зустрінута представниками політичного істеблішменту Вашингтона. Особливої ваги цьому виступу надає те, що згаданий центр має унікальний вплив на вироблення зовнішньополітичного курсу республіканської Адміністрації.
Инф. "ЭЛВИСТИ".

Читайте також