Железный кулак железной дороги

01.03.2001, 10:58

С 1 марта поездки на привокзальных поездах Юго-Западной железной дороги будут обходиться значительно дороже. (укр.)

Як повідомили в Укрзалізниці, у середньому тарифи на пасажирські перевезення зросли на 40%. З березня вступає в дію новий покілометровий тариф, а це означає, що ціни на квитки залежатимуть від відстані (зонний тариф скасовується).

В Укрзалізниці кажуть, що підвищення цін було просто неминуче. Головна причина - відсутність джерел подальшого фінансування приміських перевезень пільгових категорій, а їх сьогодні нараховується 16 категорій, та неймовірна кількість "зайців". Як результат - за проїзд у електричках фактично ніхто не платить, а залізничникам немає за що ремонтувати потяги та утримувати їх у належному стані.

За офіційними даними, у минулому році електричками Південно-Західної залізниці проїхалося майже 129 мільйонів пасажирів. Здавалося б, від такої кількості клієнтів залізничники мали б отримати величезні прибутки. Однак вийшло навпаки. Збитки від перевезень склали 124825 тисяч гривень.

Фахівці Укрзалізниці прорахували - якщо тарифи зростуть на 40%, а пасажири старанно купуватимуть квитки, то прибутки залізниці збільшаться всього мільйонів на десять. Це, звичайно, не великі кошти, але за них можна буде хоча б трохи підлатати старенькі вагони.
Мар'яна Литвиненко.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також