В парламенте прошел День правительства

14.03.2001, 11:22

В Верховной Раде 13 марта состоялся День правительства. Вице-премьер-министр Олег Дубина предоставил парламентариям информацию о ходе реализации мероприятий, связанных с выполнением рекомендаций парламентских слушаний по вопросам закрытия Чернобыльской АЭС. (укр.)

Йшлося про те, що після здійснення акту закриття ЧАЕС основними напрямками діяльності станції стають виведення з експлуатації ядерних установок та перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему. Особливості, складність і масштаби цих робіт, відсутність аналогів у світовій практиці визначають актуальність створення на базі станції спеціалізованого державного підприємства. Постановою Кабінету Міністрів, яка готується нині з цього питання, передбачено надання новостворюваному об'єкту статусу експлуатуючої організації із додержанням усіх процедур, визначених Законом України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку". Забезпечення такого реформування є однією з умов надання Європейським банком реконструкції та розвитку кредиту для добудови енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС. Урядом вживаються також заходи з одержання допомоги для фінансування проблем соціального захисту персоналу ЧАЕС та жителів м. Славутича. Листи-звернення Президента України до глав держав "великої сімки" та президента відповідної Європейської комісії у зв'язку з цим надіслано. Доповідач докладно поінформував про хід реалізації всього комплексу чорнобильської проблематики. Він також привернув увагу парламентаріїв до невирішених завдань.

Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Юрій Самойленко і заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Юрій Костенко, учасники дискусії висловили низку порад і критичних зауважень на адресу уряду. Роботу Кабінету Міністрів по координації дій Мінпаливенерго, Мінекоресурсів, НАЕК "Енергоатом", інших підрозділів, покликаних забезпечити закриття ЧАЕС, пропонувалося визнати недостатньою. Рекомендувалося терміново внести на розгляд Верховної Ради з належним фінансовим обгрунтуванням програми припинення експлуатації енергоблоку No. 3, соціального захисту працівників станції та жителів м. Славутич, комплексну програму зняття з експлуатації ЧАЕС. Підкреслювалася також потреба невідкладно підготувати й прийняти проекти законів щодо вирішення соціальних проблем, які виникають у зв'язку з виведенням станції з експлуатації; внесення змін до чинного закону "Про пенсійне забезпечення", до деяких законів з оподаткування стосовно пільг підприємствам України, які беруть участь у виконанні робіт по закриттю ЧАЕС тощо. В числі інших заходів пропонувалося, крім того, терміново подати до Верховної Ради програму створення й відкриття кредитної лінії для реалізації інвестиційних проектів у спеціальній економічні зоні "Славутич", а також внести необхідні зміни у зв'язку з цим до Державного бюджету на 2001 рік. В ході дискусії висловлювалася й думка щодо необгрунтованості, передчасного здійснення акту виведення ЧАЕС із експлуатації.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також