Правительство утвердило три списка приватизируемых предприятий

15.03.2001, 11:33

14 марта на заседании Кабинета Министров Украины было рассмотрено более сорока вопросов, среди которых особое внимание было уделено приватизации. (укр.)

Хід обговорення приватизаційних питань, які були розглянуті на засіданні уряду, журналістам прокоментував Голова Фонду державного майна України Олександр Бондар. На засіданні уряду було прийнято ряд важливих рішень з питань приватизації, зазначив О. Бондар.

Він повідомив, що, зокрема, ухвалено розпорядження "Про затвердження умов проведення відкритих торгів з продажу пакета акцій ВАТ "Рівнеазот". Розпорядженням передбачається затвердити умови проведення відкритих торгів з продажу контрольного пакету акцій, куди входить початкова ціна пакету акцій, кваліфікаційні вимоги до учасників тендера, умови проведення тендера та зобов'язання покупця. Він уточнив, що має бути підписано наказ про перенесення строку надходження заявок на 30 діб, тобто до 15 квітня, з метою надання потенційним покупцям обсягу інформації, про яку йшлося на засіданні уряду. "Конкурс не відміняється, він переноситься", - уточнив Голова Фонду держмайна.

Також на засіданні уряду затверджено перелік підприємств, пакети акцій яких у розмірі не менше 50% статутного фонду підлягають конкурсному продажу у 2001 році за погодженням з Кабінетом Міністрів. "Перелік відомий, туди входять 17 підприємств, під питанням тільки, чи буде включено до переліку Миколаївський завод "Зоря". Всі інші затверджені, механізм погодження з Кабінетом Міністрів буде відпрацьовуватися окремо. Я запропонував його спростити, - підкреслив Олександр Бондар. Не буду зараз говорити, як саме йтиме погодження умов цих тендерів з Кабінетом Міністрів, тому що це буде окреме рішення", - наголосив він.

Затверджено три переліки об'єктів, які підлягають приватизації в 2001 році. Це перелік відкритих акціонерних товариств, пакети акцій яких раніше були закріплені у державній власності (у розмірі 50% статутного фонду плюс одна акція), а тепер підлягають продажу у 2001 році. Це "Луганськвуглеавтоматика", "Краснолучвуглебуд", "Краснолуцький машинобудівний завод", "Нікопольський прядильно-нитковий комбінат", "Дебальцівський завод металургійного машинобудування", "Россава", "АвтоЗАЗ", "Нікопольський південно-трубний завод". За словами Олександра Бондаря, набагато більшим є перелік підприємств, 25% державної власності яких підлягають приватизації в 2001 році. А також великий перелік об'єктів, які пропонуються до продажу в цьому році, аби забезпечити надходження коштів від приватизації, згідно з Законом України "Про Державний бюджет України на 2001 рік".

"До переліку включено всі об'єкти, які ми пропонуємо продати в 2001 році, крім "Укртелекому", - зазначив Голова Фонду держмайна. Разом з тим, як підкреслив Олександр Бондар, без продажу "Укртелекому" важко забезпечити надходження до бюджету 5,9 млрд. грн."

Ухвалено також розпорядження "Про закріплення у державній власності пакета акцій ВАТ "Закарпатський завод "Електроавтоматика", "Мукачівський завод "Точприлад", ВАТ "Марс" та ВАТ "Авіаконтроль". "Ці чотири підприємства ще не продавались, тільки створені відкриті акціонерні товариства. Аби розпочати їх продаж, у державній власності закріплюється 25% акцій, а решта - буде виставлена на продаж", - зазначив Олександр Бондар. "Розпорядженням "Про достроковий продаж раніше закріпленого у державній власності пакета акцій ВАТ "Просянський гірничо-збагачувальний комбінат" - 50% акцій цього підприємства вилучено з державної власності з метою подальшого продажу", - повідомив Олександр Бондар.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також