Ситуация исправляется

15.03.2001, 10:37

Земледелие Донетчины, которое несколько лет подряд в глубокий "нокаут" посылает засуха, переживает далеко не лучшие времена. Однако, похоже, видны некоторые перспективы улучшения дел и повышения продуктивности полей за счет мелиорации. (укр.)

Зокрема, на недавньому засіданні колегії обласної держадміністрації було прийнято програму розвитку меліорації сільського господарства регіону.

133 тисячі гектарів зрошувальних земель, за словами фахівців обласного управління меліорації і водного господарства, можна вважати такими тільки з великою натяжкою. Адже добра половина зрошуваних ділянок - 70 тисяч гектарів - уже давно потребують реконструкції. Що, зрештою, й передбачено програмою, розрахованою на 2001-2005 і до 2010 року. Вже у поточному році донеччани беруться забезпечити функціонування поливних систем, що перебувають у задовільному стані. Далі - з 2002 по 2005 роки - заплановано відновити й реконструювати зрошення на площі 23 тисячі гектарів. З цією метою з державного бюджету передбачено виділити 23,4 мільйона гривень, а ще на 11,7 мільйона витратять виробники сільськогосподарської продукції.

Якщо задумане вдасться втілити в життя, наступним етапом стане відновлення зрошення ще на 32 тисячах гектарів у 2006-2010 роках. Тому визначальним стане саме рік нинішній, адже після затвердження програми розвитку меліорації тепер належить докласти немалих зусиль, аби конкретні зрушення й справді торкнулися занедбаного зрошення.
Павло Кущ. Донецьк.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також