Объединить возможности агронауки и производства

31.03.2001, 12:42

30 марта Премьер-министр Украины Виктор Ющенко посетил Центр интеллектуальных технологий АПК в Киеве, который является принципиально новой рыночной структурой, объединяющей аграрных предпринимателей, производителей и ученых. (укр.)

Новітні здобутки українських селекціонерів Центром безпосередньо впроваджуються в рослинництві і тваринництві, даючи значні прибутки. Засновано Центр Міністерством аграрної політики, Українською академією аграрних наук (УААН), Національним аграрним університетом та концерном "Віадук".

Вітаючи фундаторів Центру, Віктор Ющенко зазначив, що кожна гривня, вкладена в аграрну науку, окупається в кілька разів. Саме тому держава підтримує цей найважливіший для сільського господарства напрямок. У Державному бюджеті 2001 року на розвиток селекції у рослинництві передбачено майже 50 млн. гривень, а у тваринництві - 56 млн. гривень. Це набагато більше, ніж в попередні роки. Але нинішнього року такі значні бюджетні кошти вперше виділяються за новим, ринковим механізмом - на конкурсних засадах, за переконливими бізнес-планами, з поверненням у визначені терміни. Державні вкладення мають стати стартовим капіталом для залучення нових інвестицій у виконання галузевих програм. За таких умов вдало розпорядитися ними можуть лише великі агропромислові об'єднання, що охоплюють виробничі, науково-дослідні та комерційні структури. Новий Центр інтелектуальних технологій АПК є одним з перших кроків у цьому напрямі.

Президент УААН Михайло Зубець розповів, що ідея створення Центру виникла у недавні скрутні часи, коли господарства були придушені боргами, а селекційна наука майже не фінансувалася. Тож в дію був приведений безцінний доробок української аграрної науки - вітчизняна генетична база сортів рослин і порід тварин. Центр впроваджує їх через 5 своїх регіональних структур, основою яких є великі агропромислові об'єднання господарств.

Завдяки цьому, зазначив Михайло Зубець, в нинішньому році Україна на 90% забезпечує селян вітчизняним насінням, і на 98% - племінним поголів'ям. Тільки генетичний потенціал насіння дає можливість збільшити урожайність зернових на 5-6 центнерів з гектара без застосування добрив та інших додаткових засобів. Крім того, маючи сучасну мережу зв'язку, Центр взяв на себе клопоти господарників по швидкому й вигідному постачанню їм пального, техніки, засобів захисту рослин та інших ресурсів. Вигода очевидна для всіх учасників співпраці, оскільки кожен має свою долю прибутку. Особливо важливо це для вчених-селекціонерів, які вперше за багато десятиліть отримують реальну і достойну оплату своєї праці.

Члени Клубу інноваційних провайдерів (впроваджувачів) АПК, який діє при Центрі, ознайомили Прем'єр-міністра з конкретними проблемами здійснення інноваційних проектів по створенню племінних тваринницьких та елітних насіннєвих ресурсів, розвитку вітчизняного ринку генетичних ресурсів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також