ТУБЕРКУЛЕЗ МОЖНО ПОБЕДИТЬ

24.03.2001, 10:35

24 марта по инициативе Всемирной организации здравоохранения отмечается Всемирный день борьбы с туберкулезом. (укр.)

Становище із захворюваністю на цю недугу в Україні та визначення оптимальних шляхів її подолання були головними темами обговорення на засіданні Міжвідомчої комісії по боротьбі з туберкульозом, яке відбулося 19 березня в Кабінеті Міністрів України під головуванням Віце-прем'єр-міністра Миколи Жулинського.

На засіданні констатувалося, що нині туберкульоз як соціально небезпечна хвороба знову став загальнолюдською проблемою, оскільки епідемічне становище загострилося в усіх країнах світу, особливо у Європейському регіоні. Не обійшло це лихо й нашу країну, де за минуле десятиріччя кількість захворювань на туберкульоз зросла в 1,8 раза і в 2000 році досягла показника 60,2 на 100 тис. населення. Смертність від нього за цей же період збільшилась у 2,7 раза і становить понад 22 особи на 100 тис. населення. І ці показники, на жаль, мають тенденцію до збільшення.

Особливо турбує зростання захворюваності на туберкульоз у закладах пенітенціарної системи, серед соціально малозахищених верств населення, людей похилого віку, частини студентів та учнів, мігрантів. Серед причин погіршення епідемічного становища на засіданні називалися - соціально-економічні труднощі, ріст міграційних процесів, збільшення кількості осіб, хворих на алкоголізм, наркоманію, СНІД, неспецифічні захворювання органів дихання, а також послаблення контролю в країні на всіх рівнях внаслідок децентралізації управління за виконанням протитуберкульозних заходів.

Особливу увагу Міжвідомча комісія вирішила приділити відповідно до своєї компетенції докладному аналізу основних причин захворюваності і найближчим часом розробити та ухвалити концепцію реорганізації протитуберкульозної служби та оптимізації протитуберкульозних заходів. Зокрема, планується удосконалити систему виявлення захворювання, зміцнити кадровий потенціал фтізіатрії, посилити профілактичну та санітарно-просвітницьку роботу, ширше впроваджувати світовий досвід боротьби з туберкульозом тощо.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також