Симферопольскому госпиталю - 180 лет

28.03.2001, 11:18

Старейшему лечебному учреждению Крыма - Симферопольскому гарнизонному военному госпиталю исполняется 180 лет. (укр.)

Його було засновано у 1821 році у Сімферополі, на базі лазарету, як військовий госпіталь 3-го розряду. Згодом його розширили до 310 ліжок і присвоїли 2-й розряд.

До Кримської кампанії (1853-1856 років) цей медичний заклад обслуговував усі військові частини, що дислокуються на півострові. Під час Кримської війни (1853-1856 років) у силу свого географічного положення Сімферопольський госпіталь став базовим і прийняв більше 80 тисяч поранених учасників героїчної оборони Севастополя. У стінах установи в той час працювали відомі клініцисти: основоположник воєнно-польової хірургії Микола Іванович Пирогов і польової терапії Сергій Петрович Боткін. Саме Пирогов у цей час розробив і впровадив у практику метод сортування і планової евакуації поранених, а при операціях вперше стали широко застосовувати ефірний наркоз та використовувати глухі гіпсові пов'язки. Для надання допомоги потерпілим залучалися сестри милосердя.

Після іноземної інтервенції і громадянської війни госпіталь було капітально відремонтовано. Додатково під санпропускник і клінічну лабораторію виділено ще два приміщення, в одному з яких розмістилася госпітально-терапевтична клініка медичного факультету Таврійського університету. Госпіталь тісно співробітничає з багатьма науково-медичними установами країни та відіграє велику роль у підготовці військово-медичних кадрів для армії. У 1934 році при госпіталі під керівництвом лікаря М. Карташевського було створено перший у СРСР пункт заготівлі і переливання крові.

На початку Великої Вітчизняної війни госпіталь, що мав 120 ліжок, стає сортувальним і розгортається до 600 ліжок. Потім персоналу госпіталю довелося витримати сім евакуацій. Протягом війни лікувальний заклад дислокувався в Севастополі, Туапсе, П'ятигорську, смт. Абастумані, станиці Невинномиська, Армавірі, Новочеркаську. 17 вересня 1944 року особовий склад повернувся у звільнений Сімферополь. За роки війни 31 співробітника військового госпіталю було нагороджено орденами і 44 - медалями.

Сьогодні, продовжуючи славні традиції, спираючись на досвід і досягнення попередників, співробітники Сімферопольського військового госпіталю удосконалюють свою професійну діяльність, поліпшують якість лікувально-діагностичної роботи. У колективі трудиться 10 фахівців вищої категорії. Широко ведеться наукова і раціоналізаторська робота. Захищено три кандидатські дисертації, упроваджено більш 100 раціональних пропозицій.

У госпіталі функціонує 10 відділень, що надають повний обсяг допомоги практично в усіх напрямках (крім операцій на серце). Значно зросла питома вага біохімічних досліджень. Широко застосовуються методи функціональної діагностики. Є лабораторія інфекційної імунології, де можливо пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію (у Криму подібні послуги представляє тільки ще одна лабораторія). Фахівці госпіталю надають велику допомогу військовим лікарям, регулярно виїжджають у частині для консультацій хворих і налагодженню роботи з лікувально-профілактичного забезпечення проведення диспансеризації офіцерського складу.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також