Учитывая интересы двух стран

03.03.2001, 11:54

Премьер-министр Украины Виктор Ющенко и глава правительства Российской Федерации Михаил Касьянов в ходе телефонной беседы, которая состоялась 2 марта, обсудили вопросы сотрудничества двух стран в различных областях. (укр.)

Глави урядів обговорили питання, пов'язані з бажанням обох сторін надати імпульс подальшому співробітництву в різних сферах, зокрема, більш динамічного наповнення змістом ідей, закладених у минулорічному Меморандумі про співпрацю в газовій сфері. Як відомо, в рамках цього Меморандуму вже підписано дві двосторонні угоди щодо транзиту російського газу українською територією, а також щодо поставок російського газу в Україну в режимі "stand-by".

Прем'єр-міністри висловилися за прискорення підготовки угод щодо реструктуризації газових боргів України. З цього питання Віктор Ющенко дав доручення НАК "Нафтогаз України" щодо подальшої активізації діяльності в цій сфері.

Другий блок питань стосувався розвитку і поглиблення двосторонньої торгівлі, що важливо як для України, так і Росії. Зокрема, для нашої держави російський ринок є найбільшої потужним серед інших, оскільки туди експортується більше 40% українських товарів та послуг.

У зв'язку з цим, сторони обговорили питання щодо експорту українських труб в Росію. Після завершення цієї бесіди Віктор Ющенко дав доручення Міністерству економіки прискорити підготовку відповідних пропозицій щодо вирішення чутливих для обох сторін в цій сфері питань, пов'язаних з експортом труб.

Окремо сторони обговорили питання співпраці України і РФ з питань, пов'язаних з реструктуризацією українських боргів Паризькому клубу. М. Касьянов підтвердив, що російська сторона готова підтримати Україну в цьому питанні.

За словами керівника групи радників Валерія Литвицького, "Росія висловила готовність підтримати Україну, оскільки розуміє значення цього питання". Окрім цього, за його словами, російська сторона хотіла би, щоб в питаннях ратифікації Україною угод, так званого, "нульового варіанту" також був відповідний прогрес.

Сторони провели переговори в традиційному дусі прагматизму, зацікавленості у взаємоспівпраці, виходячи з національних інтересів обох держав.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також