"Онкотест" поможет выявить рак на ранних стадиях

06.03.2001, 15:47

Украинские ученые разработали метод выявление онкозаболевания на ранних стадиях его развития. (укр.)

Захворюваність на рак невпинно зростає у всьому світі. В Україні від цієї хвороби потерпають майже 900 тисяч чоловік. Щороку в Україні з'являється 150 тисяч нових випадків захворювань на рак.

Через те що захворювання виявляють на пізніх стадіях, коли вилікувати його майже не можливо, багато людей помирає. Виправити ситуацію можуть методи, які дозволили б виявляти хворобу на ранніх стадіях.

Українські вчені Євген Суслов і Віталій Владимиров винайшли метод, який на їхню думку, може стати порятунком від хвороби. Створений ними "Онкотест" успішно використовують вже кілька років. Один з авторів методу Віталій Владимиров запевняє, що "Онкотест" виявляє пухлину за кілька місяців до того, як вона проявить себе клінічно. Діагноз встановлюють за звичайним аналізом крові. "Онкотест" дозволяє поставити діагноз з точністю до 80%-90%. Його ефективність перевіряли в кількох спеціалізованих інститутах.

Але не всі лікарі прихильно ставляться до цього методу. В Інституті онкології вважають, що він не до кінця вивчений і застерігають, що позитивна реакція на тест буває при деяких неонкологічних хворобах. Часто вона буває у затятих курців, тому без додаткових обстежень вірити результату не рекомендують. Про це повідомляє ТСН каналу 1+1.

Читайте також