Создается военно-морское объединение "БЛЭКСИФОР"

06.03.2001, 18:54

Командование флотов Украины и Румынии во время встречи обсуждали вопросы углубления сотрудничества. (укр.)

Перспективними напрямками співробітництва Українського флоту з ВМС Румунії, як і з флотами інших причорноморських держав, є участь у процесі створення багатонаціонального військово-морського з'єднання "БЛЕКСІФОР", участь у спільних навчаннях в рамках програми "Партнерство заради миру", обмін інформацією між командними пунктами флотів, взаємодія при наданні допомоги потерпілим кораблям та суднам, проведення спільних пошуково-рятувальних операцій, а також обмін візитами кораблів та офіцерів штабів з метою вивчення досвіду розбудови військово-морських сил.

Такі основні питання, що обговорювалися під час зустрічі заступника Міністра оборони - командувача ВМС України адмірала Михайла Єжеля з румунською військовою делегацією на чолі з начальником Генерального штабу Армії Румунії генералом армії Міхаїлом Попеску. Більш детально розглядалися питання встановлення зв'язку між командними пунктами флотів України і Румунії, можливість ремонту кораблів ВМС Румунії на українських державних підприємствах, а також участь флотів в процесі створення з'єднання "БЛЕКСІФОР".

Вперше військові моряки України та Румунії зустрілись в жовтні 1994 року під час заходу корабля управління "Славутич" в порт Констанца в ході навчань "Морський партнер-94". В подальшому ці стосунки поглиблювалися в ході багатонаціональних навчань за програмою "Партнерство заради миру". Окрім того, щорічно, починаючи з 1997 року, кораблі України та Румунії беруть участь у проведенні міжнародних навчань "Сі бриз".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також