Система образования в Украине: состояние и перспективы развития

11.04.2001, 11:20

10 апреля в Верховной Раде Украины прошел День правительства с повесткой дня "Информация Кабинета Министров о состоянии, направлениях реформирования и финансирования образования в Украине". (укр.)

Мiнiстр освiти i науки Василь Кремень доповiдав та вiдповiв на численнi запитання народних депутатів. Було проаналiзовано стан справ у всiх складових освiтянської галузi: дошкiльнiй, середнiй, вищiй освiтi. Привернуто увагу до спiвпрацi з мiжнародними iнституцiями, до проблем фiнансування навчальної сфери. Зазначалося, що пiсля прийняття Верховною Радою законiв "Про дошкiльну освiту", "Про освiту", "Про загальну середню освiту", iнших вiдповiдних законодавчих актiв здiйснюються заходи, покликанi забезпечувати наближення вiтчизняної освiтньої системи до рiвня розвинутих країн свiту. Припинено немотивоване скорочення мережi дошкiльних закладiв. Втiлюється в життя урядова постанова "Про перехiд загальноосвiтнiх навчальних закладiв України на новий змiст, структуру i 12-рiчний термiн навчання". Затверджено державний стандарт початкової середньої освiти. Триває робота над державним стандартом загальної середньої освiти. Створюється нове поколiння нацiональних пiдручникiв. Одним з прiоритетних спрямувань стає iнформатизацiя галузi. Незважаючи на соцiально-економiчну кризу, намiтилася стабілізацiя умов дiяльностi закладiв вищої освiти.

Пiдкреслювалося, що ситуацiя в галузi за попереднi роки загострювалася через велику заборгованiсть iз зарплатнi. Переломним став 2000 рiк, коли вона зменшилася вдвоє. Почалося поступове пiдвищення заробiтної платнi. Зростає фiнансування в цiлому. В нинiшньому роцi воно збiльшилося порiвняно з попереднiм майже на 1,8 мiльярди грн. i становить тепер близько 6,9 мiльярда грн. Пiдвищено видатки на виготовлення пiдручникiв i навчальних посiбникiв тощо.

Але згаданi цифри i факти - зрушення, лише початок величезної роботи, яку належить виконати в галузi, пiдкреслювалося в перебiгу розмови. На основних напрямах цiєї роботи спинився у своїй спiвдоповiдi голова Комiтету з питань науки i освiти Iгор Юхновський. Передумовою їх реалiзацiї, пiдкреслив вiн, має бути фiнансове забезпечення. Передбачене Держбюджетом збiльшення посадових окладiв (ставок заробiтної плати) педагогiчним i науково-педагогiчним працiвникам на 40%, надбавок за вислугу рокiв (в обсязi 50% зарплати) та допомоги на оздоровлення пiд час вiдпустки (40%) - має бути дотримано. Парламентськi фахiвцi вважають за необхiдне розробити цiльову комплексну програму пiдготовки та перепiдготовки освiтянських кадрiв, наукового й методичного оснащення галузi для її реформування. Пропонувалися заходи щодо фiнансового забезпечення загальноосвiтнiх закладiв у зв'язку з переходом на 12-рiчний термiн навчання. Висловлювалися рекомендацiї урядовi стосовно передбачення на нинiшнiй рiк державного замовлення на випускникiв професiйно-технiчних училищ. А також на збiльшення витрат на модернiзацiю матеріально-технічної бази, видання пiдручникiв i навчально-методичної лiтератури, здiйснення впродовж 2002-2004 рокiв комп'ютеризацiї середньої освiти.

Аналiзувалися три проекти Постанови з розглянутого питання. Серед висловлених у них рекомендацiй надавалася перевага таким, зокрема, як:

- аналiз законодавчого, нормативно-правового забезпечення реформ в освiтянськiй галузi з метою створення вiдповiдної Нацiональної програми;
- укомплектування в повному обсязi педагогiчними кадрами навчальних закладiв у сiльськiй мiсцевостi;
- запровадження монiторингу реформування освiти з метою прийняття ефективних рішень щодо полiпшення ситуацiї;
- повне фiнансування галузi вiдповiдно до вимог чинного закону "Про освiту";
- створення навчального науково-популярного телевiзiйного каналу тощо.

Промовцi наголошували також на потребi посилення державного контролю за перебiгом реформ на освiтянськiй нивi, за ефективним використанням коштiв на її перебудову та розвиток.

Комiтетовi з питань освiти i науки було запропоновано пiдготувати iз поданих проектiв одну, узгоджену редакцiю. Йшлося також про те, щоб Верховна Рада спiльно з Кабiнетом Мiнiстрiв прискорила доопрацювання правової бази в освiтнiй галузi, внесла й прийняла змiни до базового чинного закону "Про освiту", привiвши його у вiдповiднiсть до Конституцiї України.

У заключному словi Василь Кремень подякував парламентарiям за грунтовний аналiз ситуації в освiтi, за пропозицiї й критичнi зауваження, якi послужать полiпшенню стану справ. Вiн зазначив, що напрямок, котрим йде освiтянська галузь, обрано вiрно. Важливо тiльки, щоб i законодавча, i виконавча гiлки влади об'єднали свої зусилля для реалiзацiї завдань з перебудови освiти за європейськими тенденцiями.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також