Заседание Бюро Комитета парламентского сотрудничества "Украина-ЕС"

11.04.2001, 14:11

10 апреля в Киеве состоялось заседание Бюро Комитета парламентского сотрудничества "Украина-ЕС", в котором приняли участие депутаты Верховной Рады Украины и представители делегации Европарламента. (укр.)

Резолюція Європейського парламенту щодо стратегії Європейського союзу відносно України, затверджена у березні цього року, "є набагато більш реалістичною", ніж аналогічні документи, що ухвалювалися раніше цією інституцією ЄС. Про це сказав керівник Української частини Комітету парламентського співробітництва "Україна-ЄС" Іван Мусієнко в ході цього засідання.

Водночас він охарактеризував як "недостатній" парламентський вимір співробітництва між Україною та ЄС, наголосивши на необхідності більш плідної співпраці у сфері гармонізації українського законодавства до європейських вимог.

В ході засідання співголова Комітету парламентського співробітництва "Україна-ЄС" Ян Марінус Вірсма охарактеризував основні пункти резолюції щодо стратегії Євросоюзу відносно України.

Він, зокрема, зазначив, що Європарламент "стурбований політичною ситуацією в Україні" і висловив готовність цієї інституції сприяти "нормальному розслідуванню справи Гонгадзе, покращенню ситуації зі ЗМІ" в Україні. Керівник делегації Європарламенту зазначив, що у цьому питанні ЄС "приєднується до критичної точки зору Європи і вважає його розв'язання основою для розвитку демократії в Україні".

Я. М. Вірсма висловив задоволення з приводу "величезного зрушення" назустріч вимогам ЄС, а саме - відміни смертної кари в Україні. Він також відзначив "значні успіхи останнім часом у сфері здійснення реформ в Україні", сказавши, що це "наближає Україну до Європи".

В ході засідання Бюро член Комітету парламентського співробітництва "Україна-ЄС" Станіслав Гуренко звернувся до європарламентарів з проханням сприяти фінансуванню робіт із закриття Чорнобильської АЕС, зокрема, в частині побудови компенсуючих потужностей на Рівненській та Хмельницькій АЕС. За словами народного депутата, на сьогодні як "чорнобильське питання", так і альтернативне енергозабезпечення в Україні "залишаються в невизначеному стані". Він сказав, що "справдилися побоювання значної частини українських законодавців, а саме, що після виконання свого зобов`язання перед європейською спільнотою щодо закриття ЧАЕС "наша держава опинилася сам на сам з цією проблемою". С. Гуренко також висловив побажання стосовно сприяння з боку ЄС у вирішенні проблем "трубопровідної дипломатії", а саме у забезпеченні транзиту енергоносіїв через територію України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також