Внешнеэкономическая составляющая украинской экономики

17.04.2001, 12:02

Рост украинской экономики обусловливается в первую очередь внутренними факторами, а не благоприятной конъюнктурой внешних рынков, заявил Премьер-министр Украины Виктор Ющенко в ответ на вопросы журналистов во время интервью. (укр.)

За словами глави уряду, експортні операції складають лише 6% в структурі зростання валового внутрішнього продукту. В той же час, зауважив він, сьогодні в Україні можна почути в контексті критики досягнень уряду зауваження, що таких успішних економічних показників Україні вдалося досягти виключно за рахунок експорту продукції на зовнішні ринки.

Про хибність такого ствердження, на думку Віктора Ющенка, свідчить, зокрема, той факт, що сусіднім державам чомусь не вдалося так використати сприятливі обставини зовнішньої торгівлі. Адже, "ринок спрямовує свій попит не лише в Україну". Крім того, в 2000 році обсяги товарообігу були навіть нижчими, ніж протягом трьох попередніх років. "Тобто ми ще навіть не відновили експортно-імпортну активність, яку ми мали три-чотири роки тому".

Нажаль, констатував Прем'єр-міністр, статистика показує, що зовнішньоекономічний компонент не був використаний в достатній мірі, що свідчить про надмірну закритість економіки. "І саме за це треба критикувати уряд", - додав він.

В той же час Віктор Ющенко відзначив наявність позитивних тенденцій, зокрема в зовнішньоекономічних стосунках з Росією, де відбулося суттєве зростання ефективних компонентів структури українського експорту, зокрема продукції машинобудівництва (на 17%), легкої промисловості, сільського господарства тощо.
Инф. Пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також