Возрождение аграрного рынка Украины

02.04.2001, 11:23

Премьер-министр Украины Виктор Ющенко выступил на третьем годовом собрании Всеукраинского конгресса экономистов-аграриев, темой которого была "Новая экономическая парадигма (модель) формирования стратегии национальной продовольственной безопасности Украины в XXI веке". (укр.)

Україна має всі можливості зайняти чільне місце на світовому продовольчому ринку, збільшити найближчим часом зовнішній товарообіг аграрної продукції до $4-$5 млрд., а через п'ять-десять років - до $16-$18 млрд. Великою допомогою у цьому стануть досягнення вітчизняної аграрної науки, зокрема, економічної. Такою була головна думка виступу Прем'єр-міністра Віктора Ющенка на зборах Всеукраїнського конгресу вчених економістів-аграрників, що завершився 30 березня у Києві.

Директор Інституту аграрної економіки Петро Саблук у своєму виступі відзначив, що одним з найважливіших підсумків складного десятилітнього розвитку нашої держави є піднесення ринкового аграрного виробництва, що почалося торік. Переломний період настав і у виробництві, і в аграрній економічній науці. В ній значно зменшилася поляризація думок, результатом чого стало нинішнє проведення Всеукраїнського конгресу вчених економістів-аграрників.

Вітаючи провідних представників аграрної економічної науки, Віктор Ющенко підтримав їх прагнення визначити модель чіткого розвитку агропромислового виробництва, адекватного вітчизняному потенціалу, таланту українських хліборобів. Від цього залежатиме продовольча безпека країни, рівень якості життя українського народу.

Завдяки рішучому переходу на ринкові засади, протягом минулого року аграрна галузь України зменшила збитки в десять разів - 320 млн. гривень проти 3 млрд. 300 млн. гривень у 1999 році. У той же час селянські господарства разом з харчовою і переробною промисловістю сплатили державі понад 4 млрд. гривень податку, а в 1999 році - лише 1 млрд. 24 млн. гривень. Надзвичайно рентабельним стало виробництво зерна. Загалом галузь вперше за тривалий час виконала бюджетні призначення за 2000 рік на 107%.

Перехід на прозорі грошові розрахунки зменшив до 18% товарообмінні операції, які тримали українського селянина в "тіні". Причому левова частка таких операцій ще припадає на цукрову промисловість, яка не мала обігових коштів для розрахунків за цукрову сировину. У 2001 році, завдяки законодавчому врегулюванню проблеми бюджетних боргів цукрових заводів, бартерний "сегмент" буде значно скорочений.

У нинішньому році Уряд збільшив до 70% компенсації ставки за узятими селянами кредитами. На забезпечення цього в Державному бюджеті 2001 року передбачено 150 млн. гривень. Завдяки цьому у сільське господарство України нинішнього року можна буде залучити понад 3 мільярди гривень внутрішніх інвестицій.

Держава допоможе селянам-власникам підвищити продуктивність тваринництва. Адже в державному бюджеті 2001 року передбачено 125 млн. гривень для доплат селянам і населенню за зданий кондиційний молодняк худоби. Отже додатково буде продано 430 тисяч голів молодняка худоби, якого ще недавно селянам доводилося вирізати.

Аграрна наука також має надійну підтримку держави. Для виконання програм селекції в тваринництві та птахівництві в Державному бюджеті передбачено 56 млн. гривень і майже 50 млн. гривень - на програму селекції в рослинництві. Все це створює добрі умови для виконання програми "Зерно України 2001-2004 років", якою намічено довести валовий збір зерна в цьому році до 35 млн. тонн (або на 10,5 млн. тонн більше, ніж у 2000 році). У нас вже є 8,9 млн. гектарів озимого клину, висівається понад 6 млн. гектарів ярих зернових та зернобобових культур. Обсяги весняних робіт будуть значно меншими завдяки тому, що восени було оброблено 11 млн. гектарів площ під зяб.

На даному етапі, зазначив Віктор Ющенко, аграрна економічна думка має зосередитися на розкритті функціональних основ ринкового господарства, залученні до товарно-грошових відносин усіх, причетних до сільськогосподарського виробництва. Нам дуже потрібні рекомендації щодо вдосконалення ринкових економічних механізмів регулювання і підтримки державою сільських виробників, впровадження новітніх відносин земельної власності. Нині триває видача селянам державних актів на право володіння землею, що є вирішальним, безповоротним кроком у здійсненні аграрної реформи в Україні та формуванні ефективного ринку землі. На сьогодні понад 1 млн. 80 тисяч з 6,6 мільйона селян України (або майже 17%) вже отримали такі державні акти, стали повноправними власниками своїх земельних наділів. А власність на землю, підкреслив Прем'єр-міністр, є унікальним, юридично закріпленим механізмом соціального захисту селян.

Віктор Ющенко висловив переконання, що у 2001 році аграрна галузь України зможе збільшити валову продукцію на 8-10%.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також