Экономический рост в І квартале сохранился

25.04.2001, 17:51

В январе-марте 2001 года в Украине сохранился экономический рост, характерный для 2000 года. За этот период рост ВВП составил 7,7%. (укр.)

При цьому, споживчі ціни з початку року зросли на 2,7%, ціни виробників - на 0,9%.

Найбільший приріст відзначено в промисловості - 17,4%. Обсяги виробництва зросли в усіх промислових галузях.

Істотно збільшили виробництво основні експортоорієнтовані галузі - металургія та оброблення металів (на 20,8%), хімічна і нафтохімічна промисловість (на 13,8%). Впевнено нарощує обсяги виробництва машинобудування. Його приріст становить майже 23%.

Зростання внутрішнього попиту сприяло випереджаючому зростанню виробництва в галузях, які працюють на внутрішній споживчий ринок. Приріст в деревообробній промисловості становить понад 28%, целюлозно-паперовій, поліграфічній промисловості - 26,6%, легкій - 27,4%, харчовій - 22,7%.

Триває позитивний вплив на розвиток промислового виробництва стимулюючих важелів і механізмів, передбачених рішеннями Президента України, зокрема, щодо запровадження економічних експериментів з підтримки гірничо-металургійного комплексу, сільгоспмашинобудування, суднобудування, легкої і деревообробної промисловості. Завдяки вжитим заходам почали надолужувати відставання добувна промисловість та галузі з виробництва та розподілення електроенергії, газу, води.

В добувній промисловості виробництво збільшилось на 3,3% проти торішнього рівня. Приріст в електроенергетиці становить 0,1% (торік зниження становило 1,6%).

Промислове виробництво зросло в усіх регіонах (торік спад відмічено в 4 регіонах).

Виробництво товарів народного споживання зросло більше, ніж на 20%.

Частка бартеру в обсязі реалізованої промислової продукції зменшилась порівняно з минулим роком вдвічі і становить 9,6%. Найвищий рівень бартеризації розрахунків відзначено в промисловості будівельних матеріалів (31%), у виробництві машин та устаткування (23%), найнижчий - в целюлозно-паперовій, поліграфічній промисловості та металургійній і обробній промисловості (2,6-3,8%).

Обсяг виробництва валової продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств зріс на 6,1%, що зумовлено приростом продуктивності худоби та птиці в сільськогосподарських підприємствах. Виробництво молока і яєць зросло майже на 5%. Виробництво м'яса знизилось на 15,3%. Темпи сівби ярих культур в 2,4 рази вище торішніх.

Пожвавилась будівельна діяльність. З початку року обсяг будівельних робіт зріс на 9%. З початку року приріст обсягів будівельних робіт забезпечено у 19 регіонах проти 10 у минулому році. Житлове будівництво зросло на 3,4%.

Вантажооборот зменшився на 3,7%, що обумовлено скороченням транзиту газу та перевезень залізничним транспортом, яке певною мірою пов'язане з підвищенням тарифів на експортні та імпортні перевезення.

Оборот зовнішньої торгівлі зріс більше, ніж на 4% порівняно з торішнім рівнем. При цьому, обсяги експорту збільшились майже на 22%, імпорту - зменшились майже на 10%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі становить $140,4 млн. (торік від'ємне сальдо становило $517 млн.).

Обсяг обороту роздрібної торгівлі збільшився майже на 6%. В його структурі більше, ніж 37% припадає на неформальні ринки.

Заборгованість із зарплати з початку року зменшилася на 2,8%, в тому числі в бюджетній сфері - на 89%.
По информации официального сайта Президента Украины.

Читайте також