Право на название товара надо защищать

28.04.2001, 10:55

Скоро украинские производители смогут отстаивать права на марку своего товара, которая имеет географическое или видовое значение, если она незаконно используется кем-то другим. (укр.)

Для цього розпорядженням Уряду названо спеціально уповноважені органи для визначення та контролю особливих властивостей, певних якостей та інших характеристик товарів. Дане рішення є одним з підзаконних актів, необхідних для того, щоб набув повної сили Закон України "Про охорону прав на зазначення походження товарів".

Тож згідно з розпорядженням Міністерство аграрної політики надаватиме висновки та вестиме контроль щодо особливих властивостей, характерних для даного географічного місця, які відображатимуть у назвах виробники харчових товарів та сільськогосподарської продукції. Міністерство культури і мистецтв стане арбітром щодо назв, що містять місця походження виробів художніх народних промислів. А межі географічних місць, з якими пов'язані особливі властивості, певні якості та інші характеристики товарів визначатиме Міністерство екології та природних ресурсів.

Виробникам видаватиметься свідоцтво на право кваліфікованої назви походження товару, вестиметься державний реєстр назв місць та географічних зазначень їх. Власник свідоцтва, згідно із законом, матиме право на відшкодування збитків у розмірі не більше ніж отриманий порушником прибуток. Рішення щодо цього та про вилучення з обігу товарів, неправомірно маркованих зазначенням походження, прийматимуть суди.

Подібні системи захисту виробників давно діють у більшості країн.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також