В Украине отмечено сокращение долгов предприятий

26.04.2001, 11:15

В Украине наблюдается устойчивая тенденция к сокращению товарных и нетоварных долгов, сообщил правительственный секретарь Кабинета Министров Виктор Лисицкий, комментируя последние статистические данные. (укр.)

Як відомо, у 1999 році приріст дебіторської заборгованості між суб'єктами господарювання становив 57,8%, а кредиторської - 49,3%. А вже у 2000 році приріст дебіторської заборгованості становив всього 8,8%, а кредиторської - 12,7%. Скорочення темпів накопичення взаємних боргів між підприємствами стало можливим, зокрема, завдяки підвищенню рівня розрахунків за електроенергію та скороченню бартерних заліків в паливній промисловості.

Заборгованість за товарними потоками між суб'єктами господарської діяльності з грудня 1999 року по грудень 2000 року зросла на 13,8%, а з урахуванням індексів оптових цін, тобто у реальному вимірі, зменшилась на 5,8%. Позитивна динаміка вперше спостерігається і у розрахунках українських підприємств із зовнішньоекономічними партнерами. Негативне сальдо зовнішньоекономічної заборгованості українських підприємств перед іноземними партнерами (квазічистого імпорту) за 2000 рік збільшилось лише на 10,8%, (тоді як за аналогічний період 1999 року таке зростання відбулось більше ніж в 2,4 рази).

Нетоварні борги (з бюджетом, позабюджетними фондами, тощо), які є похідними від товарних боргів, тобто боргів за товарними потоками, зменшились не тільки у реальному (на 23,2%), а й навіть у номінальному виражені на 7,2%, в тому числі заборгованість підприємств по оплаті праці скоротилася на 10,1%, а за 1999 рік така заборгованість зросла на 7,8%.

Отже, в 2000 році в умовах зростання реального ВВП, обсягів промислового виробництва, заборони проведення взаємозаліків в бюджетній політиці, перевищенням доходів над видатками, тобто профіциту державного бюджету, зменшення податкового навантаження - вперше за останні 10 років Україна почала позбавлятися ганебної тенденції накопичення боргів, підкреслив Віктор Лисицький.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також