В нынешнем году Львовская область получила 445 млн. иностранных инвестиций

04.04.2001, 11:22

По объему привлеченного западного капитала Львовская область занимает восьмое место в Украине и первое в западной ее части. (укр.)

На початок цього року загальний обсяг іноземних інвестицій, вкладених в економіку області та зареєстрованих у встановленому порядку, становить $147 млн., з яких $45 млн. надійшло упродовж минулого року. Про це йшлося під час засідання Консультативної ради з питань залучення іноземних інвестицій у Львівську область. Найактивнішими партнерами в сфері іноземного інвестування були представники Польщі, США, Швейцарії, Швеції та Великобританії. Більше половини іноземних інвестицій залучені в економіку Львівської області у вигляді вільноконвертованої валюти, а майже 40% - у формі рухомого і нерухомого майна.

57% інвестицій залучені через придбання майна, 35% - шляхом часткової участі у спільних підприємствах та 6% повністю належать іноземним інвесторам.

Найбільша питома вага інвестицій припадає на виробниче обладнання для деревообробної, легкої та харчової промисловості, а також транспортні засоби. Отож інтереси іноземних інвесторів виходять за рамки звичайної торгівлі, працюючи у сфері матеріального виробництва.

Найбільше інвестицій в області припало на долю Західно-Українського комерційного банку. Адже його співзасновниками стали Європейський банк реконструкції та розвитку, а також провідні банківські установи Польщі ("Kredyt Bank S.A.", "Bankowy Fundusz Inwestycyjny" та "Bankowy Dom Handlowy"). На церемонії вручення номінацій кращого інвестора голова облради Степан Сенчук побажав керівництву банку збільшити свій статутний фонд до $3 мільярдів.

На другому місці за обсягом вкладеного капіталу є американська компанія "Ergotron Ltd", яка є співзасновником підприємства "Орлан-Транс-Краковець" (транспортні перевезення).

Що ж до вільних економічних зон, то торік у СЕЗ "Курортополіс Трускавець" було зареєстровано 10 інвестиційних проектів кошторисною вартістю $25,2 млн. Ці інвестиційні проекти відповідають пріоритетам у курортній галузі й спрямовані на забезпечення комфортності існуючих санаторно-курортних комплексів, шляхом їх реконструкції та технічного переоснащення, запровадження новітніх технологій у діагностиці. Саме завдяки новоствореним підприємствам у Трускавці вдалось зменшити рівень безробіття до відсотків та позитивно вплинути на зростання фонду оплати праці.

Розгортається інвестиційна діяльність і в Яворівському районі (СЕЗ "Яворів"). Тут зареєстровано інвестицій на $204 млн. За рахунок коштів, одержаних від продажу майна та поступлень орендної плати, підприємства району зменшили заборгованість із заробітної плати на 20%.
Юрій Сумик. Львів.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також