Правительство рассмотрело внешнеэкономические вопросы

05.04.2001, 11:04

4 апреля на заседании Кабинета Министров Украины среди других рассматривались вопросы экономического сотрудничества Украины и Европейского союза. (укр.)

Міністр економіки Василь Роговий поінформував про стан виконання Стратегії інтеграції України до Європейського союзу, затвердженої Указом Президента України від 11 червня 1998 року N 615. Він відзначив, що дана Стратегія розроблена з метою забезпечення всебічного входження України у європейський політичний, економічний і правовий простір та створення передумов для набуття Україною членства у ЄС.

Стратегією визначаються основні пріоритетні напрями діяльності органів виконавчої влади на період до 2007 року для забезпечення інтеграційного процесу.

Базовим документом, що визначає засади економічної інтеграції України до ЄС та засади розвитку торгівлі, Стратегією визначено Угоду про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС (УПС), яка набула чинності 1 березня 1998 року.

У рамках комплексного реформування економіки України триває системна робота щодо розроблення нового українського законодавства, зокрема, щодо інтелектуальної власності, інвестицій, технічного регулювання, а також у сфері конкуренції та фінансових послуг.

Продовжується робота над остаточним вирішенням проблемних питань, які ще залишаються неурегульованими між Україною та ЄС у сфері доступу до ринків. Перед Україною ЄС поставив 19 проблемних питань, 14 з яких було врегульовано торік. Особливо це стосується питань стимулювання виробництва автомобілів в Україні, експорту до ЄС металобрухту та порядку реєстрації імпортних сільськогосподарських хімікатів.

Для підтримки національного виробника та стимулювання розвитку експортного потенціалу України проводяться консультації з ЄС стосовно можливості розширення квот на експорт української металопродукції. Важливою подією в стосунках України з ЄС стало підписання 19 грудня 1999 року у Брюсселі Угоди про торгівлю текстильною продукцією між Україною та ЄС на 2001-2004 роки без кількісних обмежень. Завдяки цьому з 1 січня 2001 року вводиться режим повної лібералізації торгівлі текстильними виробами та одягом.

Водночас слід зауважити, що перспективи полегшення режиму доступу українських експортерів на ринки ЄС значною мірою залежать від отримання Україною повноправного членства у Світовій організації торгівлі (СОТ). Останнім часом Україна наблизилась до виконання умов вступу до СОТ, що є передумовою започаткування переговорів щодо подальшої лібералізації торговельних відносин між Україною та ЄС, включаючи можливість укладання Угоди про вільну торгівлю.

Принципово важливим є визнання з боку ЄС у його Спільній стратегії європейських прагнень та європейського вибору України, а також формулювання узгодженої позиції ЄС в питанні конкретних механізмів подальшого розвитку відносин з Україною, виокремлення ключових проблем, які потребують пріоритетного вирішення.

В цьому контексті нагальними для України стали розроблення і реалізація комплексу конкретних практичних заходів щодо реалізації загальних принципів співробітництва з ЄС.

З січня 2000 року Спільна стратегія ЄС реалізується на основі піврічних робочих планів, які були розроблені головуючими в ЄС - спочатку Португалією, Францією, а з січня 2001 року - Швецією, та схвалені Радою ЄС з загальних питань. Перший досвід реалізації зазначених робочих планів можна в цілому оцінити позитивно.

На нинішньому етапі реалізація якісних змін у відносинах між Україною і ЄС залежить насамперед від темпів та послідовності економічних реформ, що були б співзвучні тим завданням, виконання яких необхідне для досягнення членства в ЄС.

В контексті інституційної основи відносин Україна-ЄС пріоритетними завданнями виступає повна імплементація УПС, а також Стратегії та Програми інтеграції України до ЄС. Мають бути активізовані зусилля, спрямовані на вступ України до СОТ на прийнятних для країни умовах.

Для реалізації цих завдань на нинішньому засіданні Кабінету Міністрів було прийнято постанову "Про затвердження Плану дій щодо реалізації пріоритетних положень Програми інтеграції України до Європейського Союзу у 2001 році".

Міністр економіки Василь Роговий поінформував також Кабінет Міністрів про стан виконання Закону України "Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності". Він нагадав, що у 1994 році експортна частина здійснених бартерних контрактів майже на $2 млрд. перевищувала імпортну. Тобто, відбувалося непомітне кредитування економіки інших країн, приховування української валюти в закордонних банках. Ситуація змінилася із прийняттям в січні 1995 року Указу Президента України про регулювання зовнішніх бартерних операцій, а наприкінці 1998 року - названого вище Закону. Слід зазначити, що економічні важелі впливу на зменшення обсягів бартерної торгівлі були закладені у Законах України "Про податок на додану вартість" та "Про оподаткування прибутку підприємств", в яких передбачено ПДВ на здійснення товарообмінних операцій.

Тому в останні роки спостерігається тенденція до скорочення обсягів бартеру в зовнішньоторговельному обігу. Так, в 1995 році, в цілому, обсяги бартерних операцій займали 31% від зовнішньоторговельного обігу товарами, в 1996 році - 20,1%; в 1997 році - 10,0%; в 1998 році - 8%; в 1999 році - 3,7%; в 2000 році - 1,3%.

Нині обсяги бартерних операцій у зовнішній торгівлі мають обмежене застосування. Деяке збереження їх залишається найбільш характерним для сільськогосподарських виробників, які в умовах нестачі обігових коштів змушені вдаватися до цього виду торгівлі для забезпечення виробничого процесу матеріальними та паливно-енергетичними ресурсами.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також