Украина намерена искоренить "пиратство"

05.04.2001, 13:47

Сегодня, 5 апреля, состоялась встреча Вице-премьер-министра Украины Николая Жулинского с заместителем торгового представителя США Джозефом Паповичем, на которой обсуждались вопросы защиты прав интеллектуальной собственности. (укр.)

Боротьба України з "піратством" призвела до фактичного згортання в державі промислового виробництва контрафактної аудіо- та відеопродукції, однак уряд не збирається зупинятись на досягнутому, наголосив Віце-прем'єр-міністр України Микола Жулинський під час зустрічі.

Як заявив Віце-прем'єр-міністр, Кабінет Міністрів створив несприятливий клімат для "піратства" в Україні, але готовий вжити комплекс заходів, щоб повністю унеможливити відновлення нелегального виробництва. За інформацією української сторони, за останній час виготовлення "піратських" компакт-дисків в Україні скоротилось на 90%, на спеціалізованих заводах працюють лише кожна п'ята із виробничих ліній.

"На сьогодні Міжвідомчий комітет з проблем захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності очікує результатів експертизи, яку найближчим часом завершить Київський науково-дослідний інститут судової експертизи", - повідомив Микола Жулинський. На його думку, якщо вітчизняні експерти підтвердять контрафактність вилучених оптичних носіїв інформації та їх українське "походження", це дасть офіційні підстави Генеральній прокуратурі порушити кримінальну справу проти заводів-виробників і призупинити їх роботу на час розслідування.

Якщо експерти дійдуть негативного висновку, пояснив Віце-прем'єр-міністр, підприємства продовжать свою діяльність на основі укладеного з урядом Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю. Згідно документу, керівники заводів погодились сприяти проведенню раптових перевірок на своїх підприємствах для надання доказів легальної діяльності. На переконання Миколи Жулинського, до таких перевірок треба залучати - поруч з офіційними українськими і американськими посадовцями - також представників громадських організацій.

Заступник торгового представника США Джозеф Папович привітав зроблені Україною кроки у питанні боротьби з "піратством". За його рекомендацією, для пришвидшення остаточного подолання цього негативного явища в Україні необхідно невідкладно прийняти низку запобіжних заходів, ухвалити закон щодо ліцензування в сфері оптичних носіїв, внести зміни до закону про авторське право, а також зміни до адміністративного і кримінального кодексу. Як підтвердив Микола Жулинський, у відповідних законопроектах уряду до Верховної Ради передбачене покарання для порушення авторських та суміжних прав - до двох років позбавлення волі.

Сторони висловили сподівання, що прийнятих заходів вистачить для ліквідації "піратства" і США призупинить торгові санкції проти України. Якщо цього не станеться, повідомив Дж. Папович, санкції можуть бути введені до кінця травня. За прогнозом заступника торгового представника США, вже найближчої п'ятниці Україна може відчути втрату перших $8 мільйонів через зняття пільг на імпорт окремих груп українських товарів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також