Временно приостановлена приватизация энергокомпаний Украины

01.06.2001, 18:15

Президент Украины Леонид Кучма поручил правительству и Фонду государственного имущества временно приостановить какое бы то ни было отчуждение акций и целостных имущественных комплексов энергокомпаний. (укр.)

Це робиться з тим, щоб ретельно проаналізувати результати вже проведеної приватизації обленерго, вивчити досвід роботи їх нових власників, а також стан виконання покупцями і державою взятих на себе зобов'язань. Як сказано в прес-релізі адміністрації Президента, спроможність деяких покупців, котрі бажають придбати об'єкти електроенергетики, забезпечувати на довгочасній основі ефективне управління та сталий розвиток приватизаційних об'єктів, "залишається під певним сумнівом". Також зазначається, що "сьогодні формується недостатньо сприятлива кон'юнктура для негайного прискорення приватизації у паливно-енергетичному комплексі, що може призвести до недоотримання державою значних коштів від продажу пакетів акцій енергокомпаній". Як один із прикладів наводиться факт участі в конкурсах з продажу чотирьох із шести обленерго лише одного претендента.

Раніше Л. Кучма висловив думку, що приватизацію електроенергетики доцільно здійснювати, пропонуючи інвесторам на початковому етапі енергогенерувальні компанії, а не обленерго. Проте кілька років тому уряд України, проконсультувавшись з міжнародними експертами, зупинився на варіанті приватизації на першому етапі обленерго, а потім - енергогенерувальних компаній. Основною перевагою такого способу приватизації енергетики, на думку його прихильників, є той факт, що приватизація обленерго відновить фінансові потоки від споживачів до енергогенерації і зробить її привабливою для продажу. На сьогодні держава втратила контрольні пакети акцій у 14 з 27 обленерго. При цьому контрольні пакети акцій шести із них було продано наприкінці квітня 2001 року на відкритих тендерах на загальну суму $160 мільйонів.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також