Состоится заседание Консультативного совета по вопросам иностранных инвестиций в Украине

11.06.2001, 15:28

18 и 19 июня пройдет пятое пленарное заседание Консультативного совета по вопросам иностранных инвестиций в Украине, в рамках которого состоятся форум "Перспективы увеличения иностранных инвестиций в Украине" и выставка, представляющая лучшие отечественные инновационные, инвестиционные и приватизационные проекты. (укр.)

В першому кварталі поточного року обcяг прямих іноземних інвестицій в економіку України склав $168,3 млн. Загальний обсяг іноземних інвестицій в економіку України складає $3923,7 млн. (у порівнянні з $3374,9 млн. станом на 01.04 минулого року). Збільшення надходження іноземного капіталу пов'язано із суттєвими позитивними зрушеннями на шляху просування економічних реформ в Україні, досягненням макроекономічної стабілізації, зростанням виробництва. Серед чинників, що сприяють створенню привабливих умов для діяльності іноземних інвесторів, є, зокрема, грошова стабільність, контрольованість інфляції, прискорення приватизаційних процесів, подальший розвиток малого та середнього бізнесу, державна підтримка підприємництва.

Прямі іноземні інвестиції надійшли в Україну з 112 країн світу. Доля інвестицій, залучених з країн СНГ та Балтії, складає близько $1,63 млн. (1% від загального обсягу). У першому кварталі 2001 року найбільші обсяги іноземних інвестицій спрямовано в економіку України з наступних країн:
- США - близько $28,8 млн. (загальна сума інвестицій на 01.04.2001 - $664,4 млн.;
- Нідерландів - $5,3 млн. (загальна сума - $367,2 млн.);
- Сполученого королівства - $13,7 млн. (загальна сума - $310,7 млн.).

Значні обсяги інвестицій надійшли з Кіпру ($357,8 млн. станом на 01.04.2001 року), Російської Федерації ($284,0 млн.), Німеччини ($241,3 млн.), але стосовно цих країн спостерігається деяке зниження об'ємів інвестування у порівнянні з минулим, 2000 роком.

Кошти були вкладені іноземними інвесторами переважним чином в харчову промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів - $740,5 млн. (18,9% від загального обсягу), оптову торгівлю та посередництво у торгівлі - $518,8 млн. (13,2%), машинобудування (виробництво машин, електричного, електронного та транспортного устаткування) - $330,6 млн. (8,4%).

Серед регіонів України найбільшим реципієнтом іноземних інвестицій є м. Київ (33,8% від загального обсягу інвестицій), зберігається тенденція щодо вкладення достатньо великих обсягів іноземних інвестицій у Київську область - (8,8%), Донецьку (8,2%) та Запорізьку області (6,0%).

Протягом року, що минув з часу проведення 4 пленарного засідання Консультативної ради, на Україні був запроваджений та підтримувався пільговий інвестиційний режим в 11 спеціальних економічних зонах та в 9 регіонах країни, що були визначені як території пріоритетного розвитку. Загальний обсяг іноземних інвестицій, вкладених в СЕЗ станом на 01.05.2001 року, складає близько $56 млн., що на $36 млн. більше, ніж на 01.05. минулого року, також зберігається тенденція щодо збільшення обсягів іноземних інвестицій у ТПР ($438 млн. станом на 01.05.2001 у порівнянні з $199 млн. станом на 01.05.2000 року). Найбільшу зацікавленість у інвесторів викликали СЕЗ "Яворів" (станом на 01.05.2001 діє 53 інвестиційних проекти, обсяг іноземних інвестицій - $22,7 млн.) та ПЕЕЗ "Сиваш" (34 інвестиційні проекти, обсяг іноземних інвестицій - $18,5 млн.), а також ТПР у Донецькій області (118 інвестиційних проектів, загальний обсяг інвестицій - $347 млн.) та Закарпатській області (52 інвестиційних проекти, загальний обсяг інвестицій - $43 млн.).

Питання створення привабливого інвестиційного клімату в Україні знаходиться під постійною увагою глави держави. Указом Президента України "Про додаткові заходи щодо збільшення іноземних інвестицій в економіку України" було визначено, що створення привабливих умов для діяльності іноземних інвесторів на території нашої держави, збільшення обсягів іноземних інвестицій є одним з пріоритетних напрямів діяльності уряду України.

Консультативна рада з питань іноземних інвестицій в Україні, у рамках якої налагоджена взаємодія Адміністрації Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, відповідних міністерств, Фонду державного майна, Державної податкової адміністрації, інших державних установ, фахівців іноземних компаній, є консультативно-дорадчим органом, що координує безпосередню щоденну роботу з іноземними інвесторами. Робочі групи Консультативної ради забезпечують системний та комплексний підхід до вирішення актуальних питань, пов'язаних з діяльністю іноземних інвесторів в Україні, серед яких:
- аналіз та розв'язання проблем, що виникають у діяльності іноземних інвесторів;
- розгляд ключових проблем існуючого інвестиційного процесу;
- розробка пропозицій щодо поліпшення економічного регулювання.

У складі Ради працюють 6 робочих груп: - з питань власності та усунення адміністративних перешкод;
- з питань фінансової політики;
- з питань промислової політики та енергетики;
- з питань зв'язку;
- з питань нафтогазової промисловості.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також