Всемирный банк окажет помощь в развитии экономики Украины

13.06.2001, 11:41

12 июня состоялась встреча Премьер-министра Украины и директора Всемирного банка по Украине и Белоруссии Луки Барбоне. (укр.)

Лейтмотивом цієї зустрічі стала думка, що Україна та Світовий банк мають серйозну основу для продовження плідної співпраці в майбутньому.

А. Кінах в ході зустрічі підтвердив послідовність урядової політики, яка "відзначається бажанням поглибити співпрацю України і Світового банку". При цьому він наголосив, що уряд розглядає таку співпрацю в першу чергу як можливість стимулювати розвиток української економіки шляхом створення з допомогою Банку сучасної ринкової структури, забезпечення прозорої ринкової конкуренції. "Тільки в другу чергу ми розглядаємо Світовий банк як джерело фінансових ресурсів і технічної допомоги", - додав він, зауваживши, що без розвитку економіки така допомога працювати не буде. "Я маю велику надію на нашу ефективну співпрацю заради руху України до ринкової економіки, до формування демократичного суспільства і держави", - сказав Прем'єр-міністр.

А. Кінах познайомив високого гостя з планами нової урядової команди, окреслив пріоритети її діяльності. При цьому, на його переконання, від продовження та поглиблення системних і структурних реформ буде залежати не тільки закріплення позитивних тенденцій економічного розвитку України, які спостерігаються починаючи з 2000 року, але і конкурентоспроможність нашої економіки.

Прем'єр-міністр звернув увагу Л. Барбоне на окремі позитивні моменти динаміки сучасного економічного розвитку нашої держави, зокрема на зрушення в структурі ВВП, промислового виробництва, експортно-імпортних операцій. Так, за п'ять місяців поточного року в структурі експорту України на 47% збільшилася частка наукомісткого та технічно складного обладнання. Відповідно, знижується питома вага енерго- та ресурсномістких галузей - хімічної, металургійної. В структурі імпорту теж високими темпами зростають обсяги ввезення саме технологічного обладнання, що дозволяє говорити про перспективи підвищення ефективності нашої економіки.

Він також наголосив на тому, що уряд налаштований на відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, яка сприймається перш за все як позитивний сигнал для інвесторів про те що, в Україні "є умови для роботи, для ведення ефективного бізнесу".

Л. Барбоне в свою чергу зазначив, що Світовий банк вже багато років співпрацює з Україною, і за цей час зроблено серйозні інвестиції в розвиток України. Він звернув увагу глави уряду на те, що за останній рік Банк здійснив суттєву ревізію своєї стратегії по відношенню до України. Відтак, тепер основним принципом дій Банку по відношенню до України стало правило "супроводження урядових програм". Згідно з цим принципом, за його словами, Банк не зацікавлений "у нав'язуванні умов та "підштовхуванні" країни до реформ, навпаки, ми хочемо їй допомагати рухатись в тому напрямі, в якому вона вирішує йти".

В цьому контексті, Л. Барбоне наголосив, що Світовий банк є "більш ніж зацікавленим" у продовженні роботи в тих сферах, співпрацю в яких було започатковано за останні півтора роки. "Мені дуже приємно було почути, що ті пріоритети, які Ви визначили в своїй промові, збігаються з нашими", - зазначив він.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також