ВБ окажет содействие реформам в сельском хозяйстве Украины

14.06.2001, 11:55

О возможностях использования помощи Всемирного банка в ускорении реформ в сельском хозяйстве Украины шла речь на встрече Вице-премьер-министра Леонида Козаченко с директором ВБ по Украине и Белоруссии Лукой Барбоне. (укр.)

В ході зустрічі українська сторона висловила побажання про розширення участі Банку в реалізації заходів, спрямованих на прискорення перетворень в АПК України. Леонід Козаченко зауважив, що з огляду на досвід роботи Банку в Україні, його фахівці можуть оцінити ситуацію і тенденції розвитку української економіки за останні 10 років. Відтак, він виступив з пропозицією вже зараз на рівні експертів розпочати розробку нових спільних програм в сільському господарстві, для того щоб вчасно реалізувати їх з врахуванням цих тенденцій та ситуації, що складається. Л. Барбоне в свою чергу нагадав, що сільське господарство є фактично єдиним сектором української економіки, який підтримується Світовим банком безпосередньо. Згідно прийнятої минулого року Стратегії Банку щодо України із загального кошику кредитів в розмірі $1,8 млрд. на АПК припадає $400 млн. В цьому контексті варто згадати, що Світовий банк спільно з Програмою розвитку ООН виділив кошти для підсилення функцій Міністерства агропромислової політики у розробці стратегії розвитку галузі.

Під час зустрічі констатувалося, що Україна за останні півтора роки досягла значного прогресу у реформуванні агропромислового комплексу. Л. Барбоне з цього приводу відзначив, що наша держава навіть випередила багатьох своїх сусідів. Також він звернув увагу Л. Козаченка на той факт, що Міжнародна фінансова корпорація, яка є членом групи Світового банку, починає просувати перші інвестиційні проекти саме в агропромисловому комплексі України, що безперечно свідчить про суттєве поліпшення інвестиційного клімату галузі. Присутній на зустрічі Міністр агропромислової політики Іван Кириленко більш детально зупинився на досягненнях України. Зокрема, він відзначив такі позитивні зрушення, як лібералізацію цін на ринку сільськогосподарських продуктів, ліквідацію практики взаємозаліків у секторі, запровадження сприятливої системи оподаткування, і, головне, запровадження приватної власності на землю та засоби виробництва.

Сторони зупинилися на обговоренні програми допомоги Банку у видачі державних актів власності на землю. Л. Барбоне зауважив, що якщо раніше Світовий банк чекав на прийняття Верховною Радою Земельного кодексу для започаткування цієї програми, то тепер керівництво Банку вважає, що її реалізація може прискорити затвердження цього важливого документу. Відтак, Банк має намір продовжити роботу в цьому напрямі і вже в грудні цього року винести програму на розгляд Ради директорів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також